Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere pe toţi indicii şedinţa de vineri, iar valoarea tranzacţiilor s-a situat la 18,313 milioane de lei (3,706 milioane de euro).
Indicele principal BET s-a depreciat cu 0,32%, până la 10.908,72 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a consemnat o scădere de 0,33%.
Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 0,36% din valoare, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, s-a depreciat cu 0,25%.
Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,27%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a consemnat un minus de 0,22%.
În acelaşi timp, indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, a înregistrat o creştere de 0,47%.
Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Banca Transilvania, cu 3,463 milioane de lei, urmate de titlurile OMV Petrom, care au generat schimburi în valoare de 2,559 milioane de lei, şi de cele ale Fondului Proprietatea - 1,326 milioane de lei.
Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Chimcomplex Borzeşti (+3,19%), ale SSIF BRK Financial Group (+3,16%) şi Oil Terminal (+2,87%).
Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Rompetrol Well Services (-11,32%), Impact Developer&Contractor (-6,68%) şi Romcarbon (-4,76%).
Decizia alianței OPEC+, din care fac parte statele Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol plus alți mari producători de aur negru, inclusiv Rusia, de a reduce cotele de extracție a bulversat, cum era de așteptat, piețele internaționale.
Astfel, prețul petrolului a crescut joi pentru a patra ședință consecutivă, țițeiul marca Brent atingând un maxim al ultimelor trei săptămâni, după ce OPEC+ a convenit să restrângă și mai mult oferta globală cu aproximativ 2 milioane de barili pe zi, cea mai mare reducere din 2020 încoace.
Contractele futures pentru țițeiul Brent cu livrare în decembrie au crescut la 93,59 dolari pe baril în jurul orei 02,34 GMT, după ce au urcat cu 1,7% în ședința precedentă. Cotația futures a țițeiului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în noiembrie a câștigat 22 de cenți, sau 0,3%, la 87,98 dolari pe baril, după ce marți a crescut cu 1,4%.
Inflația ar putea crește și mai mult
Acordul dintre Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi, inclusiv Rusia vine înaintea unui embargou al Uniunii Europene asupra petrolului rusesc și ar reduce oferta pe o piață deja tensionată, ceea ce ar contribui la creșterea inflației.
Având în vedere că producția din unele dintre țările OPEC+ se situează sub nivelurile-țintă, reducerea efectivă ar fi mai mică decât reducerea de 2 milioane de bpd convenită la reuniune.
Ministrul saudit al Energiei, Abdulaziz bin Salman, a declarat că reducerea efectivă a ofertei va fi de aproximativ 1 milion până la 1,1 milioane de bpd și reprezintă un răspuns la creșterea ratelor dobânzilor în Occident și la slăbirea economiei globale.
SUA, avertisment voalat pentru OPEC
Administrația președintelui american Joe Biden a criticat acordul ca fiind "lipsit de viziune". Casa Albă a precizat că președintele Biden va continua să evalueze dacă va elibera stocuri strategice suplimentare de petrol pentru a reduce prețurile.
Casa Albă a declarat că se va consulta cu Congresul în privința modalităților suplimentare ce ar putea fi aplicate pentru a reduce controlul OPEC și al aliaților săi asupra prețurilor energiei, într-o aparentă referire la legislația care ar putea expune membrii grupului la procese antitrust.
Perspective incerte pentru 2023
"Impactul final asupra pieței va depinde de durata acordului, deoarece OPEC+ a decis să își prelungească declarația de cooperare până la sfârșitul anului 2023", au declarat analiștii Citi într-o notă, adăugând că reducerile de ofertă vor menține stocurile globale la un nivel scăzut pentru mai mult timp și vor înăspri piețele în 2023.
Mai mult de jumătate din reducerea ofertei de 1 milion de bpd este de așteptat să provină de la cel mai mare exportator mondial, Arabia Saudită, au declarat analiștii de la RBC Capital. Separat, miercuri, vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că Rusia ar putea reduce producția de petrol în încercarea de a compensa efectele plafonării prețurilor impuse de Occident din cauza acțiunilor Moscovei în Ucraina.
O reducere a stocurilor de petrol din SUA săptămâna trecută a susținut, de asemenea, prețurile. Stocurile de țiței au scăzut cu 1,4 milioane de barili în săptămâna încheiată la 30 septembrie, până la 429,2 milioane de barili, potrivit Energy Information Administration.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...