Bursa de la Bucureşti a închis şedinţa de joi în scădere pe majoritatea indicilor

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bursa de la București a urmat trendul global
Bursa de la București a urmat trendul global
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere pe majoritatea indicilor şedinţa de joi, cu o valoare a tranzacţiilor de 44,185 milioane de lei.

Indicele principal BET s-a depreciat cu 0,11%, până la 12.712,06 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a stagnat. Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a închis în scădere cu 0,09%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a crescut cu 0,71%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,36%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a închis cu o depreciere de 0,10%. Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, s-a redus cu 0,28%.

Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Banca Transilvania, cu 24,161 milioane de lei, urmate de titlurile Fondul Proprietatea, care au generat schimburi în valoare de 5,782 milioane de lei, şi de titlurile Erste Group Bank - cu 1,113 milioane de lei.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Carbochim (+14,98%), COS Târgovişte (14,74%) şi Socep (14,56%). Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Promateries (-11,25%), STK Emergent (-7,69%) şi Prebet SA Aiud (-4,94%), transmite Agerpres.

 

Citeşte şi: Efectele deciziei BNR. Românii vor plăti rate mai scumpe chiar și cu 100 de lei

 

Banca Națională a României a anunțat că indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) a urcat la 1,86% pe an. Ce înseamnă acest lucru.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, a ajuns la 1,86% pe an. Acest indice este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%, conform datelor BNR.

Conform OUG 19/2019, "pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României(...) Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor".

Banca Naţională a României a publicat prima dată, pe 2 mai 2019, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), reglementat prin art.II şi III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2019, acesta fiind de 2,36% pe an. Indicele a fost calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel