Bursa de la București a pierdut aproape patru miliarde de lei într-o săptămână
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Bursa de la Bucureşti
Bursa de la Bucureşti
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut aproape 4 miliarde de lei la capitalizare în perioada 26 - 30 decembrie 2022, însă în această săptămână au fost doar patru şedinţe de tranzacţionare.

Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de AGERPRES, capitalizarea bursieră a ajuns la 197,18 miliarde de lei, în scădere de la 201,11 miliarde de lei, în perioada 19 - 23 decembrie 2022, când s-au consemnat cinci şedinţe de tranzacţionare.

Tranzacţiile cu acţiuni au generat un rulaj de 261,8 milioane de lei, în perioada 26 - 30 decembrie 2022, înregistrând un avans de peste 27% faţă de săptămâna precedentă, când acestea au totalizat 205,61 milioane de lei.

Cea mai bună zi de tranzacţionare la BVB a fost miercuri, 28 decembrie, când s-a înregistrat un rulaj de 137,77 milioane de lei, iar cea mai slabă zi, marţi, 27 decembrie, cu o valoare a tranzacţiilor de 24,75 milioane de lei.

Indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti - BET - a închis săptămâna la 11.663,53 puncte.

Acţiunile OMV Petrom au fost cele mai lichide titluri pe segmentul principal al BVB, generând tranzacţii de 151,29 milioane de lei şi o scădere a preţului cu 7,89%.

În topul tranzacţiilor se mai află titlurile Fondului Proprietatea, cu tranzacţii de 31,18 milioane de lei (-2,16%) şi SNGN Romgaz cu 22,203 milioane de lei (-5,98).

Cele mai importante creşteri ale cotaţiilor au fost înregistrate de acţiunile Armătura (+29,19%), Carbochim (+14,77%) şi UAMT (+9,78%).

La polul opus, scăderi importante au fost consemnate de acţiunile Dafora, cu un declin de 12,12%, urmate de cele ale OMV Petrom (-7,68%) şi ale societăţii Teraplast (-6,78%). 

Citește și Bursele mondiale, pregătite să încheie un an dezastruos

În ultima zi lucrătoare a anului 2022, piețele bursiere au fost marcate de apatie, funcționând parcă în virtutea inerției, fără vlagă, grăbite parcă să tragă linie sub un an dezastator, în care indicii s-au frânt sub povara creșterii ratelor dobânzilor și a inflației galopante. 

După primele ore de tranzacționare, bursele europene erau în scădere: în jurul orei 12,50 GMT, Parisul ceda 0,75%, Londra 0,81%, Frankfurt 0,93% și Milano 0,68%. Wall Street a fost, de asemenea, în declin, iar contractele futures pentru cei trei indici principali au pierdut între 0,3% și 0,8%, după ce joi au înregistrat creșteri puternice.

Cele mai slabe performanțe

Nici în Asia, sesiunea bursieră nu a fost foarte animată. Bursa de la Tokyo a pierdut peste 9%, încheind în lacrimi cel mai slab an din 2018, la fel ca și bursele de la Shanghai (-15,13%) și Shenzhen (-21,63%). Hong Kong a scăzut cu peste 15%, cea mai slabă performanță din 2011 încoace.

În general, indicele MCSI World Equity a pierdut aproape 20% de la 1 ianuarie, cea mai slabă performanță din 2008 încoace.

Obligațiunile au avut și ele de suferit. Având în vedere că prețul obligațiunilor se mișcă în direcția opusă ratelor dobânzilor, valoarea acestora s-a prăbușit în ultimul an, pe măsură ce băncile centrale au înăsprit politica monetară, crescând costul creditelor pentru a încetini cererea și a încerca să reducă inflația. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...

Cu cât s-a scumpit manopera în service-urile auto

S-a scumpit serios manopera pentru reparaţiile auto.

China se opune ferm noilor taxe vamale impuse de SUA

China și-a arătat opoziția față de majorarea tarifelor...

Prețul argintului, în creștere: Cauze și implicații

Prețul argintului a înregistrat o creștere semnificativă...

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Biden scoate artileria grea împotriva importurilor din China

Administrația Biden a anunțat o serie de măsuri pentru a...

Belgienii se înghesuie să-și vândă aurul. Explicații

Sunt date anunțate de magazinul de vânzări online...

Claude, concurent al ChatGPT, a ajuns în Europa

Anthropic a anunțat, în noaptea de luni spre marți,...


pixel