Potrivit datelor publicate de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), consultate de Agerpres, capitalizarea bursieră a coborât la 210,956 miliarde de lei în perioada 4 - 8 aprilie 2022, de la 216,076 miliarde de lei în săptămâna 28 martie - 1 aprilie 2022. Tranzacţiile cu acţiuni au generat un rulaj de 121,395 milioane de lei în această săptămână, în scădere de la 227,977 milioane de lei, în perioada anterioară.
Cea mai bună zi de tranzacţionare la BVB a fost marţi, 5 aprilie, când s-a înregistrat un rulaj de 34,288 milioane de lei, iar cea mai slabă zi, vineri, 8 aprilie, cu o valoare a tranzacţiilor de 12,569 milioane de lei.
Acţiunile Băncii Transilvania au fost cele mai lichide titluri pe segmentul principal al Bursei de la Bucureşti, generând tranzacţii de 26,069 milioane de lei şi o descreştere de preţ cu 0,20%. În topul tranzacţiilor se mai află titlurile OMV Petrom, cu schimburi de 12,908 milioane lei (-0,32%), urmate de acţiunile Fondului Proprietatea, cu tranzacţii de 10,702 milioane de lei (-0,48%).
Cele mai importante creşteri ale cotaţiilor au fost înregistrate de acţiunile COS Târgovişte (+41,46%), Oil Terminal (+34,34%) şi Rompetrol Well Services (+18,29%). La polul opus, scăderi importante au fost consemnate de acţiunile UCM Reşiţa, care au înregistrat un declin de 16,51%, urmate de cele ale Altur (-13,27%) şi ale Romcab (-12,83%).
Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al României la "BBB minus" cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria "investment-grade" (recomandat pentru investiţii), se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Ratingul României "BBB minus" este susţinut de apartenenţa la UE şi fluxurile de capital din UE care sprijină investiţiile şi macrostabilitatea, şi PIB-ul per capita, indicatorii privind guvernanţa şi dezvoltarea umană, care sunt peste cele ale altor state care beneficiază de un rating din categoria "BBB". Însă acestea sunt contrabalansate de un deficit bugetar şi un deficit de cont curent mai ridicate comparativ cu deficitele altor ţări, cu performanţe scăzute privind consolidarea bugetară şi rigidităţi ridicate ale bugetului, şi o poziţie de debitor extern net relativ ridicată, apreciază Fitch.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...