Bursa de la Bucureşti, cuprinsă de pesimism: Majoritatea indicilor au închis pe scădere
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere pe majoritatea indicilor şedinţa de luni, iar valoarea tranzacţiilor s-a situat la 36,2 milioane de lei (7,3 milioane de euro).

Indicele principal BET s-a depreciat cu 2,10%, până la 11.970,98 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a consemnat o scădere cu 2,04%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a încheiat pe minus cu 1,90%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a pierdut 0,95% din valoare.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a încheiat şedinţa în scădere cu 1,76%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a consemnat un declin de 2,45%.

Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, s-a apreciat cu 0,20%.

Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Banca Transilvania, cu 7,5 milioane de lei, urmate de titlurile Nuclearelectrica, care au generat schimburi în valoare de aproape 5 milioane de lei, şi de cele ale OMV Petrom - 4,4 milioane de lei.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Altur (+6,06%), Carbochim (+6,06%) şi Romcarbon (+6,01%).

Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Comelf (-8,43%), Romcab (-8,41%) şi Transelectrica (-6,25%). 

Citește și Cifra zilei. BVB a câştigat peste 2 miliarde de lei la capitalizare

Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de AGERPRES, capitalizarea bursieră a ajuns la 208,859 miliarde de lei, în perioada 9 - 13 ianuarie 2023, în creştere de la 206,592 miliarde de lei, în perioada 2 - 6 ianuarie 2023.

Tranzacţiile cu acţiuni au generat un rulaj de 143,927 milioane de lei, în scădere faţă de 159,430 milioane de lei, în săptămâna anterioară.

Cea mai bună zi de tranzacţionare la BVB a fost luni, 9 ianuarie, când s-a înregistrat un rulaj de 53,8 milioane de lei, iar cea mai slabă zi, vineri, 13 ianuarie, cu o valoare a tranzacţiilor de 17,7 milioane de lei. Citește mai departe AICI

Citește și Aurul atinge maximul ultimelor 8 luni în așteptarea unor vești din SUA

n general, se pare că aurul se consolidează în prezent într-un coridor valoric concret, în timp ce atenția se îndreaptă spre datele de joi privind indicele prețurilor de consum (IPC) din SUA, a declarat Ilya Spivak, șeful departamentului global macro de la Tastytlive.

"Dacă datele arată că inflația este mai mică, atunci aurul ar putea depăși cu ușurință pragul psihologic de 1.900 de dolari. Cu toate acestea, ar fi interesant de văzut dacă aurul poate obține multă tracțiune dincolo de acest nivel."

Aurul este văzut ca o acoperire împotriva inflației, dar este foarte sensibil la creșterea ratelor dobânzii, ceea ce crește costul de oportunitate al deținerii de lingouri neperformante. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...


pixel