Bursa de la București, în depresie! Majoritatea indicilor, în scădere

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere pe majoritatea indicilor şedinţa de joi, iar valoarea tranzacţiilor s-a situat la 37,8 milioane de lei (aproximativ 7,7 milioane de euro).

Indicele principal BET s-a depreciat cu 0,92%, până la 10.546,34 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a consemnat o scădere de 0,91%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 0,79% din valoare, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, s-a apreciat cu 0,25%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,42%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a consemnat un minus de 0,82%.

În acelaşi timp, indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, a înregistrat o scădere de 0,86%.

Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Banca Transilvania, cu 4,5 milioane de lei, urmate de titlurile OMV Petrom, care au generat schimburi în valoare de aproape 2,9 milioane de lei, şi de cele ale Nuclearelectrica - 2,3 milioane de lei.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile UCM Reşiţa (+14,76%), Altur (+14,29%) şi Artego (+7,89%).

Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Electroargeş (-5,41%), Farmaceutica Remedia (-4,49%) şi Banca Transilvania (-3,68%). 

Citește și Apar două noi tipuri de contracte de muncă

Nicu Marcu, președintele Autorității de Supreveghere Financiară, consideră că Bursa românească trebuie să devină un reper semnificativ al economiei româneşti, un important izvor de finanţare a acesteia şi o platformă de tranzacţionare a pachetelor de acţiuni ale celor mai importante şi atractive companii româneşti.

Conform unui comunicat al instituţiei, "Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Pieţei de Capital 2022 - 2026", un proiect derulat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară în colaborare cu Ministerul Finanţelor, având drept consultant Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), a fost publicată la secţiunea Transparenţă decizională, pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Strategia a avut la bază "Raportul OECD privind piaţa de capital din România" care a propus, în urma unei analize aprofundate a pieţei de capital din România, un set de recomandări care privesc cu precădere îmbunătăţirea cadrului instituţional, juridic şi de reglementare, în vederea valorificării oportunităţilor de dezvoltare a pieţei autohtone.

"Proiectul însumează principii şi măsuri de reglementare pentru stabilirea unui cadru coerent pentru dezvoltarea pieţei de capital şi facilitarea accesului la finanţare pentru toate categoriile de investitori. Subliniez că, pentru atingerea acestui obiectiv, ASF are în vedere identificarea tuturor instrumentelor şi activităţilor care asigură premisele creşterii atractivităţii pieţei de capital din România pentru investitori şi pentru emitenţi. În acord cu recomandările OECD, Autoritatea de Supraveghere Financiară lucrează continuu la îmbunătăţirea cadrului de reglementare, având ca obiectiv simplificarea accesului la piaţă, atât pentru emitenţi cât şi pentru investitori, cu respectarea corespunzătoare a principiilor de transparenţă şi de protecţie a investitorilor pe piaţa de capital. Prin aceasta, ASF doreşte să contribuie la creşterea lichidităţii pieţei de capital prin diversificarea instrumentelor financiare tranzacţionate şi a operaţiunilor derulate în cadrul acesteia. Bursa românească trebuie să devină un reper semnificativ al economiei româneşti, un important izvor de finanţare al acesteia şi o platformă de tranzacţionare a pachetelor de acţiuni ale celor mai importante şi atractive companii româneşti", a declarat preşedintele Autorităţii, Nicu Marcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel