Bursa de la București, sub influența falimentelor din SUA
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bursa de Valori Bucuresti / Foto: BVB
Bursa de Valori Bucuresti / Foto: BVB
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere pe majoritatea indicilor şedinţa de tranzacţionare de luni, iar valoarea tranzacţiilor a depăşit uşor 61 milioane de lei (12,4 milioane euro).

Indicele principal BET s-a depreciat cu 0,81%, până la 12.255,19 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a consemnat o declin de 0,80%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a încheiat pe minus cu 0,89%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a închis în creştere cu 0,27%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a pierdut 1,5% din valoare, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, s-a depreciat cu 1,92%.

Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, a pierdut 1,53% din valoare.

Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Banca Transilvania, cu 14,7 milioane de lei, urmate de titlurile OMV Petrom, care au generat schimburi în valoare de aproape 6,3 milioane de lei, şi de cele ale Fondului Proprietatea - 4,9 milioane de lei.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile UAMT (+11,96%), Societatea de Construcţii Napoca (+8,25%) şi STK Emergent (+5,30%).

Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile COMCM (-11,95%), Erste Group Bank (-5,06%) şi Prebet (-4,26%). 

Ce spun experții

Scăderile marilor pieţe bursiere au generat un inevitabil sentiment negativ şi pe piaţa locală, dar bursa românească experimentează o influenţă negativă limitată, cel puţin până în acest moment, a declarat, Alin Brendea, director operaţiuni la Prime Transaction.

"Scăderile marilor pieţe bursiere au generat un inevitabil sentiment negativ şi pe piaţa locală. Totuşi, putem afirma ca bursa românească experimentează o influenta negativă limitată, cel puţin până în acest moment. Falimentul unei bănci importante pentru sectorul tehnologic din SUA, ridică semne de întrebare vizavi de soliditatea întregului sector bancar american şi indică faptul că efectele creşterii dobânzilor de referinţă pot fi extrem de nocive, inclusiv pentru instituţiile bancare. Din fericire după criza din 2008-2009 au fost dezvoltate mai multe instrumente de lucru de către băncile centrale pentru a se adresa unor astfel de situaţii, ceea ce ne îndreptăţeşte să sperăm ca se vor găsi soluţii care să blocheze dezvoltarea în cascada a unor efecte negative generate de falimente bancare disparate", a spus Alin Brendea.

El susţine că este probabil ca pieţele bursiere să se calmeze în următoarele zile, însă acest gen de eveniment va determina o scădere a apetitului de risc în următoarele săptămâni.

De asemenea, următoarele şedinţe de politică monetară ale marilor bănci centrale se anunţă şi mai importante pentru evoluţiile bursiere pe termen scurt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel