Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Indicele principal BET s-a depreciat cu 0,81%, până la 12.255,19 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a consemnat o declin de 0,80%.
Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a încheiat pe minus cu 0,89%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a închis în creştere cu 0,27%.
Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a pierdut 1,5% din valoare, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, s-a depreciat cu 1,92%.
Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, a pierdut 1,53% din valoare.
Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Banca Transilvania, cu 14,7 milioane de lei, urmate de titlurile OMV Petrom, care au generat schimburi în valoare de aproape 6,3 milioane de lei, şi de cele ale Fondului Proprietatea - 4,9 milioane de lei.
Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile UAMT (+11,96%), Societatea de Construcţii Napoca (+8,25%) şi STK Emergent (+5,30%).
Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile COMCM (-11,95%), Erste Group Bank (-5,06%) şi Prebet (-4,26%).
Ce spun experții
Scăderile marilor pieţe bursiere au generat un inevitabil sentiment negativ şi pe piaţa locală, dar bursa românească experimentează o influenţă negativă limitată, cel puţin până în acest moment, a declarat, Alin Brendea, director operaţiuni la Prime Transaction.
"Scăderile marilor pieţe bursiere au generat un inevitabil sentiment negativ şi pe piaţa locală. Totuşi, putem afirma ca bursa românească experimentează o influenta negativă limitată, cel puţin până în acest moment. Falimentul unei bănci importante pentru sectorul tehnologic din SUA, ridică semne de întrebare vizavi de soliditatea întregului sector bancar american şi indică faptul că efectele creşterii dobânzilor de referinţă pot fi extrem de nocive, inclusiv pentru instituţiile bancare. Din fericire după criza din 2008-2009 au fost dezvoltate mai multe instrumente de lucru de către băncile centrale pentru a se adresa unor astfel de situaţii, ceea ce ne îndreptăţeşte să sperăm ca se vor găsi soluţii care să blocheze dezvoltarea în cascada a unor efecte negative generate de falimente bancare disparate", a spus Alin Brendea.
El susţine că este probabil ca pieţele bursiere să se calmeze în următoarele zile, însă acest gen de eveniment va determina o scădere a apetitului de risc în următoarele săptămâni.
De asemenea, următoarele şedinţe de politică monetară ale marilor bănci centrale se anunţă şi mai importante pentru evoluţiile bursiere pe termen scurt.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...