Bitcoin, spre pragul de 100.000 USD: Ce schimbări aduce noul val de optimism cripto
Bitcoin, cea mai mare...
La doar o zi după ce a marcat cea mai mare creștere din ultimii aproximativ doi ani, S&P 500 s-a îndreptat spre cea mai proastă ședință din iunie 2020, scăzând cu 3%. Indicele Nasdaq 100, cu pondere mare în tehnologie, a scăzut cu 5%. Dolarul a urcat. O vânzare a titlurilor de Trezorerie pe termen lung a împins randamentele la maxime multianuale, rata pe 10 ani sărind peste 3%.
Creșterea randamentelor pe termen lung este importantă pentru imaginea economică mai largă, deoarece influențează costurile de împrumut pentru companii și proprietari de locuințe. Ratele la creditele ipotecare din SUA și-au reluat ascensiunea, atingând cel mai ridicat nivel din august 2009. Datele de joi au arătat că productivitatea a scăzut în primul trimestru cu cel mai mult din 1947 încoace, pe fondul contracției economiei, în timp ce costurile cu forța de muncă au crescut și au ilustrat o piață a muncii extrem de restrânsă.
Revenind asupra unei majorări uriașe de 75 de puncte de bază în iunie, președintele Fed, Jerome Powell, a respins miercuri cele mai agresive previziuni ale pieței privind evoluția ratelor dobânzilor. Cu toate acestea, este posibil ca el să fi pregătit, de asemenea, fără să vrea, scena pentru mai multe turbulențe în viitor. Se așteaptă în continuare un drum foarte anevoios, cu date economice esențiale și evoluții globale care urmează să apară în câteva zile și care ar putea semăna îndoieli cu privire la abordarea băncii centrale.
Citește și: Banca centrală a SUA, decizie brutală. Urmează reacția burselor
Rezerva Federală a majorat ratele dobânzilor cel mai abrupt din anul 2000 încoace și aplică cea mai agresivă înăsprire a politicii monetare din ultimele decenii pentru a controla inflația în creștere.
Miercuri, Comitetul Federal pentru Piața Deschisă (Federal Open Market Committee - FOMC) al băncii centrale americane a votat în unanimitate majorarea ratei de referință cu o jumătate de punct procentual. Fed va începe să permită ca deținerile sale de titluri de Trezorerie și de titluri garantate cu ipoteci să se reducă în iunie, într-un ritm lunar inițial combinat de 47,5 miliarde de dolari, urmând ca în decurs de trei luni să crească până la 95 de miliarde de dolari.
"Comitetul este extrem de atent la riscurile inflaționiste", a afirmat Fed în declarație, adăugând o referire la blocajele legate de Covid în China care "sunt susceptibile să exacerbeze întreruperile din lanțul de aprovizionare". Acest lucru se adaugă invaziei Rusiei în Ucraina și evenimentelor conexe, care "creează o presiune suplimentară de creștere asupra inflației și este posibil să cântărească activitatea economică". Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bitcoin, cea mai mare...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...