Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere pe toţi indicii şedinţa de miercuri, cu tranzacţii de 2,081 milioane de lei (423.527 euro), efectuate în prima jumătate de oră după începerea operaţiunilor. Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, a urcat cu 0,62%, iar indicele BET-Plus, ce arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, s-a apreciat cu 0,60%.
De asemenea, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a înregistrat o creştere de 0,57%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, a câştigat 0,50%.
La indicele BET-FI al SIF-urilor s-a înregistrat o creştere de 0,64%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, a urcat cu 0,60%. Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, era pe plus cu 0,31%.
Potrivit informaţiilor BVB, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau Grupul Industrial Electrocontact (+2,79%), Romcab (+2,77%) şi Teraplast (+1,30%). Pe de altă parte, în scădere erau acţiunile Bermas (-5,74%), Vrancart (-3,85%) şi Turbomecanica (-1,33%).
În seifurile băncilor din Londra, Zurich şi New York, aurul rusesc în valoare de miliarde de dolari şi-a schimbat proprietarul în ultimele luni, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia, transmite Reuters.
Datele furnizate de 11 fonduri occidentale de investiţii arată că, în perioada iulie - noiembrie, aceste fonduri au eliminat din conturile lor aur rusesc cu o valoare de 2,2 miliarde de dolari.
În general, acumularea de aur a fondurilor de investiţii s-a redus în ultimele luni, în condiţiile în care majorarea dobânzilor a declanşat un fenomen de reorientare a investiţiilor dinspre lingourile de aur. Însă, datele analizate de Reuters arată că aurul rusesc este eliminat într-un ritm mai rapid decât aurul provenit din alte ţări.
Două surse de la fondurile tranzacţionate la bursă (Exchange Traded Funds sau ETF) cu sute de tone de aur au spus că ar dori să renunţe la metalul preţios provenit din Rusia. Una din aceste surse a cerut băncii care este plătită să stocheze aurul fondului să aloce cât mai puţin posibil metal rusesc. Citeşte mai departe aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Finanţelor a...
Analistul economic Cristian...
Miniștrii europeni de externe,...
Contribuabilii trebuie să...
Banca Națională a publicat...
Cererea pentru extrem de...
Pierderile sunt de ambele părți...
UE adoptă al 16-lea pachet de...
România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...
Comisia de muncă din Senat...
Analistul economic Cristian...
Camera Deputaților urmează să...
Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...
Janusz Bugajski, Senior Fellow...
Uniunea Europeană lansează un...
Parlamentul României analizează...
O analiză a Deutsche Bank.
Senatul dezbate un proiect de...
Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...
OPEP și aliații săi se confruntă cu o dilemă delicată:...
Producătorul american de medicamente deschide un centru...
Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...
Guvernul României urmează să...
Fabricanții europeni trimit în...
Anunțul vine după ce fondatorul...
Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...