Bursa de Valori Bucureşti lansează primul proiect ESG

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Bursa de Valori Bucureşti a deschis în CREȘTERE şedinţa de astăzi
Bursa de Valori Bucureşti a deschis în CREȘTERE şedinţa de astăzi
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) lansează primul proiect ESG (Environmental, Social, Governance - mediu, social şi guvernanţă corporativă - n.r.) pe piaţa de capital locală, care urmăreşte furnizarea de informaţii ESG de calitate pentru companiile listate, potrivit unui comunicat de presă al Bursei.

Prin intermediul rating-urilor de risc ESG ale Sustainalytics, obiectivele BVB sunt de a oferi majorităţii emitenţilor locali o evaluare iniţială, de a promova investiţiile responsabile şi de a scoate în evidenţă importanţa standardelor ESG în rândul participanţilor locali. Iniţiativa urmăreşte, de asemenea, să încurajeze companiile locale să îşi alinieze standardele cu cele mai bune practici ESG, care au cunoscut o creştere spectaculoasă la nivel global în ultimii ani.

"În perioada recentă, am remarcat un interes substanţial din partea investitorilor, dar şi a unor emitenţi pentru implementarea standardelor ESG pe Bursa de Valori Bucureşti. Acordăm o importanţă deosebită acestui proiect şi îl considerăm un pilon important în planurile noastre de dezvoltare a infrastructurii bursiere în România. Ne dorim să implementăm cele mai bune practici internaţionale pe piaţa de capital locală prin colaborarea cu Sustainalytics, unul dintre liderii globali pe acest segment", a declarat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Rating-urile de risc ESG ale Sustainalytics sunt realizate pentru a ajuta investitorii să identifice şi să înţeleagă riscurile materiale ale companiilor pe care le deţin şi cum aceste riscuri pot afecta perfomanţa companiilor. Rating-urile măsoară riscurile specifice sectoriale ale companiilor şi evaluează cât de bine sunt acestea gestionate. Rating-urile sunt comparabile între diferite industrii şi oferă o dimensiune cantitativă a nivelului de risc la care companiile sunt expuse.

Rating-urile de risc se împart în 5 categorii: neglijabil, scăzut, mediu, ridicat şi sever.

"Investitorii solicită tot mai multe informaţii despre cum administrează companiile riscurile ESG relevante în activitatea lor. Sustainalytics este încântată să lucreze cu BVB pentru a aduce aceste informaţii participanţilor pe piaţa de capital din România. Accesul la date de calitate va oferi investitorilor o transparenţă sporită legată de modul de abordare al companiilor locale a unor teme esenţiale in ESG. De asemenea, această iniţiativă va spori înţelegerea importanţei investiţiilor responsabile", a declarat Simon MacMahon, vicepreşedinte executiv, Research Products, Sustainalytics.

Bursa de Valori Bucureşti menţionează că are în vedere dezvoltarea infrastructurii ESG din România pornind de la acest pas prin implicarea cât mai multor participanţi locali, publicarea de materiale de prezentare şi ghiduri pentru emitenţi, dar şi lansarea de produse noi.

Conform sursei citate, standardele ESG (Environmental, Social, Governance) reprezintă un set de norme pe care investitorii le iau în calcul în procesul investiţional. Standardele ESG sunt alcătuite din trei componente: Environment (mediu) - impactul asupra mediului înconjurător rezultat din activitatea companiei; Social (social) - relaţia companiei cu stakeholderii; Corporate Governance (Guvernanţă corporativă) - respectarea normelor de guvernanţă corporativă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel