Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Bursa din Istanbul a decis luni activarea mecanismului ''circuit breaker'' (suspendarea tranzacţiilor), după ce indicele principal a scăzut cu 6,38% în predeschiderea şedinţei de luni, în urma rezultatului strâns al alegerilor din Turcia, transmite Reuters.
Mecanismul "circuit breaker" a fost declanşat la 06:55 GMT, imediat după începerea pre-tranzacţionărilor. Tranzacţiile ar urma să fie reluate la 07:30 GMT.
Când tranzacţiile au fost suspendate, sub-indicele bancar înregistra un declin de 9,54%.
Pentru prima dată în 20 de ani de când este la putere, preşedintele în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan va fi obligat să participe la un al doilea tur de scrutin, programat pentru 28 mai, împotriva adversarului său social-democrat, Kemal Kiliçdaroglu, aflat în fruntea unei coaliţii de şase partide de opoziţie.
Turcia: Alegerile, un risc pentru moneda națională, îndiferend de rezultat
Pentru Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere de 20 de ani, acest scrutin este plin de riscuri. Este pentru prima dată când șeful statului se confruntă cu un rival serios, Kemal Kiliçdaroglu, candidatul Partidului Republican al Poporului (CHP) și șeful unei alianțe de șase partide de opoziție.
"Sondajele recente indică o cursă strânsă între Erdogan și Kilicdaroglu, candidatul opoziției, cu șanse mari de a ieși învingător în primul tur de scrutin”, spune Charles-Henry Monchau, director de investiții la Banque Syz.
Pe frontul economic, există două linii de atac foarte diferite, viitorul lirei turcești, moneda națională, fiind erodat de ani de zile de rate scăzute ale dobânzii. Pentru că Erdogan a dus o politică cel puțin contra-intuitivă, în fața unei inflații galopante.
"Moneda țării nu a fost niciodată atât de slabă în raport cu dolarul, mai ales în contextul unei politici monetare prea flexibile, al dezechilibrelor de cont curent și al preocupărilor legate de alegerile prezidențiale", a comentat John Plassard de la Mirabaud.
Deși în scădere, inflația a atins peste 44% în aprilie, după ce în octombrie a înregistrat un record absolut, de peste 85%. "Este posibil ca inflația din Turcia să fie mult mai mare decât spun cifrele oficiale. Independența Turkstat, agenția de statistică, este foarte discutabilă. Iar dacă ne uităm la inflația din Istanbul, care este publicată de camera de comerț locală, aceasta este cu 20 până la 30 de puncte procentuale mai mare decât datele naționale oficiale", explică Guillaume Tresca, de la Generali Insurance Asset Management. Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...