Bursele europene, în cădere liberă. Nimic nu a oprit prăbușirea
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
A fost o zi proastă la bursele europene
A fost o zi proastă la bursele europene
Piețele bursiere europene au închis în scădere puternică, joi, în condițiile unui volum slab de tranzacții, pierderile adâncindu-se pe fondul performanței negative de pe Wall Street.

Investitorii au reacționat prost la o serie de indicatori care arată rezistența economiei americane, temându-se că Fed va continua să înăsprească politica monetară mai mult decât se anticipează. 

Prin urmare, Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 1%, până la 427,3 puncte. La Paris, CAC 40 și SBF 120 au pierdut fiecare cu 0,9%. La Frankfurt, DAX 40 a cedat 1,3%, în timp ce FTSE 100 a scăzut la Londra cu 0,4%.

În Marea Britanie, PIB-ul s-a contractat cu 0,3% în trimestrul al treilea față de trimestrul precedent, a anunțat Oficiul Național de Statistică (ONS). Prima estimare a fost pentru o scădere de 0,2%.

Investitorii au asistat joi la o revizuire în creștere Produsului Intern Brut (PIB) al SUA în trimestrul al treilea, la o rată anuală de 3,2%, de la o estimare anterioară de 2,9%. În ultimele săptămâni, semnele de soliditate ale economiei americane au fost interpretate diferit de către piețe, investitorii temându-se că acestea ar putea determina Rezerva Federală (Fed) să își înăsprească politica privind inflația.

Numărul cererilor de șomaj a crescut ușor săptămâna trecută (+2.000), potrivit cifrelor publicate joi de Departamentul american al Muncii.

PE CELELALTE PIEȚE:

Randamentul obligațiunilor de trezorerie americane pe 10 ani, titlul de referință al pieței, era de 3,667%, în creștere față de 3,659% miercuri seară. Randamentul pentru Bund-ul german pe 10 ani a fost de 2,361%, în creștere de la 2,312% miercuri seară.

-Euro a scăzut cu 0,2% față de dolar, la 1,0589 dolari.

-Prețul petrolului a crescut o parte a zilei și se tranzacționează aproape de echilibru. Contractul din februarie pentru țițeiul Brent din Marea Nordului a crescut cu 8 cenți, la 82,63 dolari pe baril. Contractul light sweet crude (WTI) listat la Nymex pentru același interval de timp se menține la 78,2 dolari pe baril.

-Prețurile la gazele naturale în Europa au o tendință de scădere. Contractul olandez TTF pentru luna ianuarie, care reprezintă referința pentru gazele naturale în Europa, a scăzut cu 6,6%, până la 91,3 euro pe megawatt oră (MWh).

ACȚIUNI DE URMĂRIT:

-Acțiunile Orpea (-5,3%) au suferit una dintre cele mai mari scăderi din indicele SBF 120. Operatorul căminelor de bătrâni a anunțat că va majora la peste 5 miliarde de euro valoarea cheltuielilor cu deprecierea activelor care vor apărea în conturile sale din 2022. Anterior, se aștepta să deprecieze între 2,1 și 2,3 miliarde de euro. De asemenea, Orpea a declarat că a depus o plângere împotriva fostului director general, Yves Le Masne. În urma Orpea, concurentul său Korian a pierdut 1,2%.

Producătorul de energie regenerabilă Neoen (-0,8%) a semnat un contract pe 15 ani cu operatorul francez de infrastructură și rețele digitale TDF pentru vânzarea a 62 de megawați (MW) de electricitate. Termenii financiari ai contractului nu au fost dezvăluiți.

-Eutelsat (-0,5%) și-a redus previziunile privind veniturile operaționale pentru anul financiar curent, din cauza încetării difuzării canalelor rusești și iraniene, o măsură menită să respecte sancțiunile internaționale.

-Grupul minier anglo-australian BHP (-1,8% la Londra) a ajuns la un acord pentru achiziționarea grupului minier australian OZ Minerals pentru o valoare de 9,6 miliarde de dolari australieni (6,09 miliarde de euro), ceea ce ar reprezenta cea mai mare achiziție a sa din ultimii zece ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel