Bursele europene revin pe roșu după decizia FED de majorare a dobânzii cheie

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O nouă zi cu pierderi
O nouă zi cu pierderi
Principalele burse europene au deschis joi în scădere, urmând Wall Street, penalizată cu o zi înainte de anunțurile considerate restrictive ale Rezervei Federale americane (Fed), în condițiile în care și alte mari bănci centrale au decis să își înăsprească și mai mult politica monetară.

La Paris, CAC 40 a scăzut cu 0,51%, la 6.000,43 în jurul orei 0830 GMT. La Londra, FTSE 100 este în scădere cu 0,37%, iar la Frankfurt, Dax este în scădere cu 0,37%. Indicele EuroStoxx 50 a scăzut cu 0,37%, FTSEurofirst 300 cu 0,64%, iar Stoxx 600 cu 0,55%.

Noile proiecții ale Fed privind evoluția ratelor și a condițiilor economice au ridicat semne de întrebare chiar și în rândul celor mai optimiști investitori, potrivit analiștilor. "Cred că piețele bursiere încă mai sperau că Fed va da semnalul că este gata să stopeze, la un moment dat, creșterii dobânzilor, dar nu a fost niciunul", a comentat Naka Matsuzawa, strateg la Nomura.

Fed a anunțat miercuri a treia majorare consecutivă a ratei dobânzii cu trei sferturi de punct procentual și a lăsat să se înțeleagă că ratele vor crește cu încă 1,25 puncte procentuale până la sfârșitul lunii decembrie, atingând un vârf de 4,60% în 2023, în timp ce nu se așteaptă nicio reducere a ratei până în 2024.

Între timp, noile previziuni economice ale băncii centrale americane arată că se așteaptă ca creșterea economică a SUA să scadă la doar 0,2% în acest an, iar rata șomajului să crească la 3,8% până la sfârșitul anului 2022 și la 4,4% până în 2023.

Banca Națională a Elveției (SNB) a decis joi să majoreze dobânda sa cheie cu 75 de puncte de bază, până la 0,5%, în timp ce Norges Bank, banca centrală norvegiană, a majorat dobânda la 2,25% (+50 de puncte de bază). Banca Japoniei, așa cum era de așteptat, și-a lăsat politica monetară neschimbată, cu o țintă de dobândă pe termen scurt de -0,1%, spre deosebire de celelalte bănci centrale importante din lume.

Citește și Putin a CONDAMNAT Rusia să ducă o viață de SECOND HAND

În ceea ce privește statisticile economice din Europa, climatul de afaceri în sectorul industrial al Franței s-a deteriorat în septembrie, la 102,0 de la 103,0 în august, potrivit INSEE.

Pe piața europeană a obligațiunilor, randamentul Bund-ului german a urcat cu 10 puncte de bază, la 1,859%, cel mai ridicat nivel din mai 2011, în timp ce randamentul Bund-ului pe 10 ani s-a situat la 1,875%. Diferența dintre cele două scadențe a scăzut la 4,9 puncte, ceea ce întărește semnele de aplatizare sau chiar de inversare a curbei randamentelor.

În ceea ce privește valoarea, aproape toate sectoarele din Stoxx 600 au fost pe roșu, cel mai mare declin fiind înregistrat în sectorul imobiliar (-2,27%), pe fondul creșterii costurilor creditelor. Sectorul tehnologic, care este sensibil la modificările ratelor dobânzilor, a scăzut cu 1,4%, AMS Osram, STMicroelectronics, ASML Holding și Infineon pierzând între 1,4% și -2,34%.

În ceea ce privește știrile corporative, Credit Suisse a scăzut cu 0,65% după ce Financial Times a relatat că banca elvețiană ia în considerare divizarea băncii sale de investiții în trei entități. Banca spaniolă Sabadell a crescut cu 3,99% după ce surse au declarat că grupul a primit oferte neangajante de la Worldline (-1,39%), Nexi (-1,26%) și Fiserv pentru divizia sa de plăți, evaluate la până la 400 de milioane de euro.

Producătorul elvețian de medicamente Novartis este în scădere cu 0,58% după ce a prezentat joi un nou plan strategic bazat pe opt mărci de medicamente despre care compania spune că ar putea genera vânzări de miliarde de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video

pixel