Bursele europene s-au prăbușit, băncile afectate de falimentul SVB
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Declarațiile liniștitoare ale oficialilor nu au avut darul de a calma piețele
Declarațiile liniștitoare ale oficialilor nu au avut darul de a calma piețele
Bursele europene au încheiat luni pe un puternic trend descendent, afectate de scăderea acțiunilor bancare, în condițiile în care încercările autorităților de a liniști piața după prăbușirea băncii americane SVB nu au reușit să calmeze temerile privind un posibil impact asupra sectorului.

La Paris, indicele CAC 40 a pierdut 2,9%, până la 7.011,5 puncte. Cotația britanică Footsie a cedat 2,58%, iar cea germană Dax, 3,04%. Indicele EuroStoxx 50 a pierdut 2,99%, FTSEurofirst 300 2,28%, iar Stoxx 600 2,34%.

SVB Financial Group, care operează sub numele de Silicon Valley Bank (SVB), a avut mari probleme din cauza creșterii accelerate a ratelor dobânzilor în SUA și s-a prăbușit la bursă săptămâna trecută, după o majorare de capital surpriză pentru a compensa o pierdere în urma vânzării unui portofoliu de obligațiuni.

Apele nu se liniștesc

Măsurile anunțate de Fed la sfârșitul săptămânii pentru a contracara amenințarea unei retrageri a depozitelor clienților, inclusiv punerea de fonduri la dispoziția băncilor aflate în dificultate, nu au risipit îngrijorările legate de impactul falimentului asupra sectorului în ansamblu. Nici comentariile mai multor oficiali din zona euro, care au respins sau au minimalizat riscul de contagiune a instituțiilor de pe continent, nu au ajutat să liniștească apele.

Un oficial de rang înalt al Băncii Centrale Europene a declarat luni că băncile din zona euro sunt bine finanțate și mai prudente decât SVB, care a acordat împrumuturi în principal start-up-urilor din domeniul tehnologiei, și Signature Bank din New York, care a fost de asemenea închisă în weekend.

"Supravegherea băncilor mijlocii din Europa este mai strictă, în special în ceea ce privește finanțarea și lichiditatea", a declarat Marco Troiano, director al Scope Ratings, subliniind că în Europa nu s-a făcut rabat de la reglementările postcriză, spre deosebire de SUA. Miniștrii europeni de finanțe reuniți la Bruxelles și comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, au declarat, de asemenea, că nu văd niciun risc de contagiune în zona euro.

În Franța, ministrul de finanțe, Bruno Le Maire, a dat asigurări că nu există o "alertă specifică" privind acest sector. În Germania, Bundesbank a decis totuși luni să convoace o reuniune de criză pentru a evalua posibilele efecte ale prăbușirii băncii americane. Președintele Joe Biden a declarat că măsurile de urgență luate de autoritățile de reglementare ar trebui să îi convingă pe americani că sistemul bancar este sigur, promițând totodată o reglementare bancară mai strictă.

Acțiuni

În Europa, necazurile SVB au cântărit în special asupra sectoarelor bancar (-5,65%), financiar (-3,76%) și al asigurărilor (-3,56%).

Commerzbank a pierdut 12,7%, Société Générale 6,2%, BNP Paribas 6,8% - cea mai slabă performanță de pe CAC40 -, Credit Suisse 9,5%, Sabadell 11,8% și Santander 7,3%.

HSBC a scăzut cu 4,1% după ce a anunțat luni că a cumpărat filiala britanică SVB pentru o liră sterlină.

Analiștii sunt de acord că este puțin probabil să fie vorba de o contagiune directă în Europa, ci mai degrabă de multă emoție.

"Această mișcare la care asistăm acum este mai degrabă un indiciu de stres decât orice altceva", a remarcat Piet Christiansen, analist șef la Danske Bank.

Pe Wall Street

La ora închiderii în Europa, bursa de la New York era pe verde într-o ședință în care tranzacțiile au fost întrerupte de mai multe ori din cauza volatilității: Dow Jones a câștigat 0,09%, în timp ce Standard & Poor's 500 a câștigat 0,25%, iar Nasdaq Composite 0,91%.

Băncile americane Morgan Stanley și J.P. Morgan erau în scădere cu 1,8% și 2,4% în jurul orei 1650 GMT.

Curs valutar 

Pe piața valutară, perspectiva unei Fed mai puțin agresive cântărește dolarul, care este în scădere cu 0,97% față de un coș de monede de referință.

Euro a profitat de acest lucru pentru a crește cu 0,86%, la 1,0738 dolari.

Principalele criptomonede s-au stabilizat luni, după ce autoritățile americane au anunțat că intenționează să limiteze consecințele falimentului SVB, iar Circle, emitentul stablecoin-ului USDC, a declarat că acesta rămâne răscumpărabil în dolari.

Măsurile anunțate îi determină pe analiști să își reducă previziunile de majorare a ratelor, începând cu Goldman Sachs, care nu se mai așteaptă ca Fed să majoreze ratele în martie și consideră incertă evoluția costurilor creditelor după această dată.

Prin urmare, investitorii s-au îndreptat luni către paradisurile sigure, ceea ce a făcut ca randamentul titlurilor de stat americane pe doi ani, cele mai sensibile la modificările traiectoriei dobânzilor, să scadă cu 42 de puncte de bază, la 4,165%, iar randamentul titlurilor germane Bund pe doi ani să scadă cu 37 de puncte de bază, la 2,695%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel