BVB a închis fără direcție. Tranzacții de 22,9 milioane de lei

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
În Europa, piețele au închis pe roșu
În Europa, piețele au închis pe roșu
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis mixt şedinţa de de tranzacţionare de marţi, cu o valoare a tranzacţiilor de 22,9 milioane de lei (4,7 milioane de euro).

Indicele principal BET s-a depreciat cu 0,05%, până la 12.184,82 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a înregistrat o scădere de 0,04%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a închis pe minus cu 0,05%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a câştigat 0,18% din valoare.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a încheiat şedinţa în creştere cu 0,23%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, s-a depreciat cu 0,34%.

Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, a consemnat o creştere 0,59%.

Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Băncii Transilvania, cu 4,15 milioane de lei, urmate de cele ale Fondului Proprietatea, care au generat schimburi în valoare de 3,91 milioane de lei, şi de titlurile OMV Petrom - 3,59 milioane de lei.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Altur, care s-au apreciat cu 8,7%, urmate de cele ale UCM Reşiţa (+5,37%) şi TTS (Transport Trade Services) (+5,32%).

Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Electroaparataj (-3,13%), Aerostar (-1,96%) şi Romgaz (-1,49%).

Citește și Teama de recesiune a prăvălit prețul petrolului

Prețul petrolului a scăzut marți cu aproape 5 procente, slăbit de o nouă carantinare în China și de temerile tot mai mari legate de o recesiune globală, în condițiile în care Banca Centrală a SUA (Rezerva Federală) pare ferm hotărâtă să contracareze inflația prin creșterea în continuare a ratei dobânzii. 

Astfel, în jurul orei 14,40 GMT (1640 CET), contractele cu livrare în octombrie pentru țițeiul marca Brent, cu extracție din Marea Nordului, era în scădere cu 4,69%, la 100,16 dolari, după ce pierduse 5%, coborând pentru scurt timp sub 100 de dolari pe baril.

Cotația americană West Texas Intermediate (WTI) pentru livrările din septembrie a scăzut cu 4,38%, la 92,76 dolari.

"Scenariul este extrem de familiar", a declarat analistul PVM Energy, Tamas Varga. "Este vorba de recesiune versus lipsă de ofertă, scăderea cererii versus scăderea producției."

Citește și Euro rezistă, lira sterlină la cel mai scăzut nivel din 2020

Euro s-a menținut pe poziție marți în raport cu dolarul, stimulat de creșterea inflației în Germania în luna august, ceea ce întărește ipoteza unei politici monetare restrictive din partea Băncii Centrale Europene (BCE).

Euro era în creștere cu 0,17%, la 1,0014 dolari, în jurul orei 15:20 GMT (17:20 CET), în timp ce dolarul, stimulat de aversiunea față de risc, a urcat la cel mai ridicat nivel din martie 2020 față de lira sterlină.

Inflația în Germania a crescut în august la 7,9% în ritm anual, după două luni de încetinire, determinată în continuare de creșterea prețurilor la energie în urma războiului din Ucraina, potrivit cifrelor preliminare publicate marți.

"Rezistența euro este ajutată și de succesiunea de declarații venite din partea mai multor oficiali ai BCE, care au îndemnat la luarea în considerare a unei majorări a ratei dobânzii cu 75 de puncte de bază la următoarea ședință", a adăugat Michael Hewson, analist la CMC Markets.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel