Calendar ortodox, 29 august. Mare SĂRBĂTOARE. Tradiții
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
O zi în care nu ai voie să faci multe
O zi în care nu ai voie să faci multe
Pe 29 august creștinii ortodocși prăznuiesc Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, una dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, pentru că pe 1 septembrie începe un nou an. Oamenii sunt îndemnați să țină post, pe de o parte pentru a nu semănă cu Irod, care, din cauza ospățului fără măsură, a cerut ca Salomeea să-i danseze și drept răsplată i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezătorul, iar pe de altă parte, ca să ne asemănăm cu viață înfrânată a lui Ioan, după cum relatează crestinortodox.ro.

Sfântul Ioan s-a retras în pustiu, unde a dus o viață de aspre nevoințe, până în momentul în care a primit porunca să înceapă să predice. Rolul lui Ioan nu a fost doar acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci și acela de a-L descoperi lumii că Mesia și Fiul lui Dumnezeu.

Din Evanghelie cunoaștem că Irod, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere, a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea vreme, Sfântul Ioan era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui sau. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezatorului ca răsplată.

Capul Sfântului Ioan a fost de trei ori pierdut și de trei ori aflat. Prima și a doua aflare a capului este sărbătorită pe 24 februarie, iar A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 25 mai.

Citește și 

Tradiții din popor. Ce nu este voie să faci

- Nu trebuie să spălăm, să călcăm, să coasem și nici nu trebuie să facem vreo muncă a câmpului.

- Nu trebuie să mâncăm așa-numitele produse de dulce și ar fi bine să ținem post.

- Nu trebuie folosite cuțitele, totul se rupe cu mâna.

- Nu trebuie să tocăm și nici să mâncăm varză.

- Nu avem voie să mâncăm pere, nuci, usturoi sau orice alte fructe sau legume care au o formă rotundă. Și pepenele intră în această categorie.

- Nu este voie să se mănânce sau să se bea alimentele sau lichidele de culoare roșie, care pot aminti de culoarea sângelui.

În schimb, de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul trebuie ca oamenii să dea de pomană celor sărmani diverse alimente, după ce aceasta au fost sfințite la Sfânta Liturghie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel