Olaf Scholz, vizită strategică în China. Ce urmăreşte cancelarul german

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Germania: Cancelarul Olaf Scholz
Germania: Cancelarul Olaf Scholz
 Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat vineri că va efectua o vizită oficială în China la începutul lui noiembrie, care va fi prima a unui lider dintr-o ţară UE din noiembrie 2019 încoace, relatează AFP.

"Am prevăzut această călătorie de multă vreme", este vorba despre "o vizită inaugurală înainte de consultări interguvernamentale sino-germane", a declarat Olaf Scholz la finalul summitului UE de la Bruxelles.

Purtătorul său de cuvânt a precizat că această vizită era prevăzută la "începutul lui noiembrie". Potrivit media germane, ea va avea loc în jurul datei de 3-4 noiembrie.

Ultima vizită în China a unui şef de stat sau de guvern UE a fost efectuată de preşedintele francez Emmanuel Macron în noiembrie 2019.

Primul partener economic al Germaniei şi o piaţă vitală pentru puternicul său sector de automobile, China a fost multă vreme menajată de Berlin. Însă guvernul lui Olaf Scholz a înăsprit tonul în ultimul an.

Relaţiile UE cu China s-au aflat vineri pe agenda discuţiilor Celor 27 care încearcă să definească o poziţie comună faţă de gigantul asiatic, pe fondul tensiunilor în creştere între Beijing şi Washington.

Berlinul pregăteşte, de asemenea, pentru începutul lui 2023, o "nouă strategie" în scopul diminuării dependenţei sale faţă de China.

În cadrul guvernului german, miniştrii ecologişti ai afacerilor externe şi economiei militează pentru o mai mare fermitate faţă de Beijing, în special în chestiunea drepturilor omului.

"Nu trebuie să depindem de o ţară care nu ne împărtăşeşte valorile", cu riscul de a ne face "vulnerabili la şantaj din punct de vedere politic", a îndemnat recent şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, făcând apel să nu se comită aceleaşi "erori" ca faţă de Rusia.

Olaf Scholz are o abordare mai prudentă. "Nu trebuie să ne detaşăm de anumite ţări, trebuie să continuăm să facem afaceri cu unele dintre ele - o spun în mod expres: şi cu China", a afirmat el săptămâna trecută în faţa industriaşilor germani.

Cancelarul este de altfel ţinta criticilor, inclusiv în cadrul coaliţiei, pentru un proiect cu participaţie chineză în exploatarea unui terminal din portul Hamburg, unde a fost primar.

Potrivit media, Scholz ar intenţiona să autorizeze cesiunea împotriva avizului a şase ministere federale - Economie, Interne, Apărare, Finanţe, Transporturi şi Afaceri Externe.

"Nimic nu e decis. Numeroase chestiuni rămân de clarificat", s-a apărat el vineri la Bruxelles, întrebat de jurnalişti. El a subliniat că nu este vorba despre vânzarea unui port, ci despre o participaţie la un terminal "aşa cum există deja în alte porturi din Europa de Vest".

10 situaţii în care poate înceta contractul individual de muncă. Motivele pentru care care poţi fi concediat

Legea nr.  53/ 2003 privind Codul Muncii prevede 3 situații de încetare a contractului individual de muncă de drept: ca urmare a acordului părților la data convenită sau ca urmare a voinței unilaterale dintre părți (concediere sau demisie). Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații din România recomandă apelarea la un avocat specializat în dreptul muncii și litigii de muncă pentru a vă oferi îndrumare în legătură cu încetarea unui contract individual de muncă.

Încetarea de drept a contractului individual de muncă

Codul Muncii prevede mai multe cazuri în care poate interveni încetarea contractului individual de muncă.

a) la data decesului angajatului sau al angajatorului persoană fizică, precum și în cazul dizolvării angajatorului persoană juridică;

b) la data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătorești de declarare a morții sau a punerii sub interdicție a angajatului sau angajatorului persoană fizică;

c) la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;

d) ca urmare a constatării nulității absolute a contractului individual de muncă;

e) ca urmare a admiterii cererii de reintegrare în funcția ocupată de angajat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neîntemeiate;

f) ca urmare a condamnării la executarea unei pedepse privative de libertate;

g) de la data retragerii de către autoritățile sau organismele competente a avizelor, autorizațiilor ori atestărilor necesare pentru exercitarea profesiei;

h) ca urmare a interzicerii exercitării unei profesii sau a unei funcții, ca măsură de siguranță ori pedeapsă complementară;

i) la data expirării termenului contractului individual de muncă încheiat pe durată determinată;

j) retragerea acordului părinților sau al reprezentanților legali, în cazul angajaților cu vârsta cuprinsă între 15 și 16 ani.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Rovinieta
Benzinărie / Foto: Freepik
Un bărbat ține în mâini documente naziste descoperite recent în Palatul Justiției din Buenos Aires / Foto: Reuters
Tanczos Barna, Ilie Bolojan și Cseke Attila
Agenția Fitch Ratings
Trafic intens pe autostradă / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Fermierii vor fi mai protejați / Foto: Freepik
Curtea Constituțională
Muncitor
Ciprian Șerban, ministrul Transporturilor
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Bursa de Valori București
Fermieri / Foto: Freepik
Antifraudă
Urmările unei furtuni violente
Judecătorie / Foto: Freepik
TVA / Grafică: DCBusiness
Dragoș Pâslaru
Contor pentru energie electrică
Chris Țurlică, fondatorul MaintainX
Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună

pixel