Anunțul ministrului Muncii, Raluca Turcan, referitor la recalcularea celor aproape cinci milioane de pensii de stat a stârnit îngrijorare în rândul pensionarilor, care caută informații despre regulile după care se va face această recalculare. Reguli, care evident, că nu există, mult trâmbițatul proces de recalculare în masă fiind, de fapt, o declarație la televizor a Ralucăi Turcan.
”Anul acesta planul este următorul, pentru că vreau să lăsăm orice logică politică la o parte şi să le spunem oamenilor cum stau lucrurile: începem procesul de recalculare a pensiilor. În zilele următoare voi emite un ordin prin care se evaluează toate dosarele de pensie, astfel încât ele să fie pregătite ca pe o nouă lege a pensiilor, bazată pe contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, să putem ajunge, sper eu în maxim un an şi jumătate, la o recalculare a tuturor pensiilor în România”, a declarat Raluca Turcan.
Ceea ce a anunțat ministrul Muncii este recalcularea recalculării, pentru că orice proces de recalculare a unui drept câștigat ,cum este pensia, trebuie să se facă în baza unei legi.
”Lege care nu există, nici în faza de proiect. Va dura mult până vom avea o nouă lege a pensiilor, în condițiile în care la guvernare se află o coaliție care nu reușește să se înțeleagă nici pe subiecte mai ușurele. Așa că termenul de 12-18 luni pentru recalcularea tuturor pensiilor din România este doar praf în ochii pensionarilor. Guvernul vrea să justifice cumva faptul că nu va majora pensiile și vine cu această poveste pe care am auzit-o de prea multe ori”, a declarat Elena Cristian, redactor sef DC Business.
"O recalculare în actualul context NU poate fi făcută mai devreme de finalul lui 2023. Acesta este calendarul real: 2021, o nouă lege. 2022-2023: organizare și reclalculare pensii. Ceea ce mă face să cred că Raluca Turcan ar vrea să urmeze modelul Liei Olguța Vasilescu. Cea care a finalizat noua lege a pensiilor în an preelectoral, cu aplicare în an electoral. Pare o strategie bună, demnă de urmat, în plan politic.”, a mai punctat Elena Cristian.
Cu toate aceste date pe masă, ce urmează?
”Un an 2021 fără majorări de pensii. Și un an 2022 cu păcăleala unei noi legi. Apoi 2023 cu o nouă lege plină de promisiuni electorale numai bune de adus voturi în 2024. Asta dacă nu se schimbă garda politică.”, a concluzionat Elena Cristian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...