Carduri energie. Noi reguli de acordare și o clarificare importantă privind penalitățile
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Carduri de energie / Foto: DCBusiness
Carduri de energie / Foto: DCBusiness
În data de 08 decembrie 2022 a intrat în vigoare Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie,  suportat parțial din fonduri externe nerambursabile.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2022 a stabilit măsurile pentru acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2023 categoriilor de persoane vulnerabile, pentru a compensa o parte din cheltuielile  cu energia, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.

Sprijinul acordat persoanelor vulnerabile pentru compensarea preţurilor la energie este în valoare nominală de 1.400 lei, poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 şi este acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranşe. 

Sprijinul acordat categoriilor de beneficiari prevăzuţi la art. 3 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2022 se acordă numai pentru achitarea datoriilor curente şi/sau restante faţă de furnizorii de energie, printr-un mecanismul specific prevăzut de Ordonanță.

Noul proiect de ordonanță, care se află încă în dezbatere publică, aduce, pe lângă o serie de schimbări legate de regulile acordării ajutorului pentru energie, și câteva clarificări în legătură cu banii acordați anul acesta persoanelor cu venituri mici pentru plata facturilor la energie.

Mai precis, OUG-ul stabilește acum că “plățile pentru datoriile față de furnizorii de energie nu pot include penalități sau alte daune/ interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, aceste cheltuieli fiind în sarcina beneficiarului de sprijin”.

Cu alte cuvinte, banii de la stat vor acoperi doar valoarea facturilor, nu și penalitățile sau alte daune apărute pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia.

Totodată, potrivit proiectului, “documentul/ documentele justificativ/ justificative prin care se face dovada datoriei curente şi/ sau restante faţă de furnizorul de energie trebuie să fie emise exclusiv pentru persoane fizice”.

Adică facturile trebuie să fie emise pe numele unei persoane, nu pe numele vreunei firme.

Ajutorul în valoare de 1.400 de lei poate fi folosit pentru plata facturilor (curente sau restante) la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Banii vin pe un card de energie (cu excepția celor pentru achiziția lemnelor de foc), plățile făcându-se prin mandat poștal (direct la poștaș sau la oficiile poștale).

Pe lângă clarificările amintite, viitoarea ordonanță mai stabilește și că sprijinul financiar acordat celor cu venituri mici se va putea folosi pentru plata facturilor în cazul mai multor surse de energie.

În plus, tot acum se stabilește și o procedură aplicabilă în cazul în care un beneficiar al ajutorului își schimbă domiciliul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...


pixel