Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2022 a stabilit măsurile pentru acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2023 categoriilor de persoane vulnerabile, pentru a compensa o parte din cheltuielile cu energia, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.
Sprijinul acordat persoanelor vulnerabile pentru compensarea preţurilor la energie este în valoare nominală de 1.400 lei, poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 şi este acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranşe.
Sprijinul acordat categoriilor de beneficiari prevăzuţi la art. 3 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2022 se acordă numai pentru achitarea datoriilor curente şi/sau restante faţă de furnizorii de energie, printr-un mecanismul specific prevăzut de Ordonanță.
Noul proiect de ordonanță, care se află încă în dezbatere publică, aduce, pe lângă o serie de schimbări legate de regulile acordării ajutorului pentru energie, și câteva clarificări în legătură cu banii acordați anul acesta persoanelor cu venituri mici pentru plata facturilor la energie.
Mai precis, OUG-ul stabilește acum că “plățile pentru datoriile față de furnizorii de energie nu pot include penalități sau alte daune/ interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, aceste cheltuieli fiind în sarcina beneficiarului de sprijin”.
Cu alte cuvinte, banii de la stat vor acoperi doar valoarea facturilor, nu și penalitățile sau alte daune apărute pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia.
Totodată, potrivit proiectului, “documentul/ documentele justificativ/ justificative prin care se face dovada datoriei curente şi/ sau restante faţă de furnizorul de energie trebuie să fie emise exclusiv pentru persoane fizice”.
Adică facturile trebuie să fie emise pe numele unei persoane, nu pe numele vreunei firme.
Ajutorul în valoare de 1.400 de lei poate fi folosit pentru plata facturilor (curente sau restante) la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
Banii vin pe un card de energie (cu excepția celor pentru achiziția lemnelor de foc), plățile făcându-se prin mandat poștal (direct la poștaș sau la oficiile poștale).
Pe lângă clarificările amintite, viitoarea ordonanță mai stabilește și că sprijinul financiar acordat celor cu venituri mici se va putea folosi pentru plata facturilor în cazul mai multor surse de energie.
În plus, tot acum se stabilește și o procedură aplicabilă în cazul în care un beneficiar al ajutorului își schimbă domiciliul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...