Care este bilanțul ecologic al unei mașini electrice

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Cu adevărat mașinile electrice sunt mai puțin poluante
Cu adevărat mașinile electrice sunt mai puțin poluante
Ca să știm dacă merită să trecem la mașinile electrice trebuie să facem calcule care stabilesc gradul de poluare pe care procesul de fabricație al acestora astfel încât să vedem dacă este rentabil din punct de vedere ecologic.

Bilanțul poate fi împărțit în două: cel al fabricării caroseriei mașinii, care este mai mult sau mai puțin același ca pentru o mașină cu motor cu combustie dintr-o anumită gamă, și cel al bateriei.

"În cazul vehiculelor electrice, bateria cântărește foarte mult în bilanț, deoarece necesită multe metale diferite și este foarte energointensivă la fabricare", explică Nicolas Meunier, consultant în mobilitate la Carbone 4.

De fapt, ponderea fabricării bateriilor variază considerabil în funcție de mărimea instalațiilor de producție și de proveniența energiei necesare pentru fabricarea acestora. "Trebuie remarcat faptul că aproape 65% din bateriile pentru electromobilitate sunt fabricate în China, folosind electricitate cu un consum ridicat de carbon, în special din utilizarea gazului și a cărbunelui",  accentuat consultantul.

Timpul de așteptare pentru o Dacia Sondero a crescut

Potrivit unui raport realizat de Carbone 4, în Franța, amprenta de carbon a unui automobil electric cu 3 uși vândut în 2020 va fi în medie de 81 g de dioxid de carbon (CO2) pe kilometru parcurs. Aceasta include 34 g CO2 /km de la fabricarea bateriei, 33 de la caroseria mașinii, iar restul de 14 g sunt împărțite în mod egal între utilizarea vehiculului și gestionarea la sfârșitul ciclului de viață. În comparație, amprenta unui vehicul cu combustie atinge un maxim de 222 g CO2 /km. Așadar concluzia este una evidentă, mașinile electrice poluează mult mai puțin decât cele cu combustie internă.

Cu toate acestea, subliniază Nicolas Meunier, "dacă vom continua să creștem autonomia vehiculelor electrice și, prin urmare, dimensiunea bateriilor, costul de construcție al acestora va crește în consecință. Deci nu mai funcționează! Există și alte probleme de mediu legate de extracția resurselor necesare pentru fabricarea lor, cum ar fi cuprul, manganul, cobaltul sau litiul. Toate acestea reprezintă un stimulent pentru a reduce la minimum dimensiunea bateriilor. "

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel