Care sunt cei mai bine plătiți șefi de stat din Europa?
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Elegant, gata să-și facă treaba / FOTO: Freepik
Elegant, gata să-și facă treaba / FOTO: Freepik
Un studiu enumeră salariile șefilor de stat din 31 de țări, excluzând monarhiile. Președinții câștigă de obicei de patru ori salariul mediu al unui contribuabil, dar există mari disparități.

Cât câștigă un președinte? Și care este diferența față de contribuabilul mediu din țara lui? Pentru a duce la bun sfârșit acest studiu Slot. Day, autorii au analizat salariile medii brute, PIB-ul pe cap de locuitor și veniturile prezidențiale din 31 de țări europene. Estimarea veniturilor șefilor de stat se bazează pe date din presa independentă, surse oficiale guvernamentale și ia în considerare termenii legislației naționale.

Pe baza datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și Fondul Monetar Internațional (FMI), ancheta a reușit să determine cine sunt cei mai bogați și cei mai puțin bogați președinți din Europa. Scopul studiului este de a scoate în evidență diferențele dintre media salarială națională și cea a președintelui respectivului stat. 

Cel mai bine plătit șef de stat

Cu un salariu anual estimat la 545.183 de euro, președinta Confederației Elvețiene, Viola Amherd, este cel mai bine plătit llider de pe continentul european în termeni absoluți.

Dacă însă comparăm veniturile oficiale ale președintelui bulgar, Rumen Radev, cu salariu medii naționale, el este cel mai bogat din Europa. Presa locală vorbește de 124.658 euro, valoare brută, din care 1,6% reprezintă o primă acordată pentru anii de experiență. Suma este de 10 ori mai mare decât salariul mediu (12.342 euro), în timp ce PIB-ul peap de locuitor, al 11-lea cel mai mic de pe continent, este estimat la 16.087 euro, în 2023.

Mai mult, dar... 

La rândul său, președintele slovac primește echivalentul a 187.587 de euro pe an. Țara sa fiind mult mai bogată, cifra este însă relativ mai mică: el încasează de 7,78 ori salariul mediu național. Irlanda, a cărei economie este una dintre cele mai eficiente din Europa, închide acest Top 3. Este țara cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor (dintre țările luate în considerare în sondaj), estimat la 112.248 USD. Dacă rămânem la acest indicator, salariul președintelui irlandez este de doar 3,22 de ori mai mare și se află de fapt printre cele mai mici zece în raport cu averea totală a țării.

Să fii președinte nu este un avantaj

Slovenia, Ucraina, Serbia, Lituania și Muntenegru sunt țările unde cel mai puțin avantajos să devii președinte. Ucraina are al doilea cel mai prost platit presedinte din Europa, raportat la salariul mediu al tarii. Potrivit unei comunicări oficiale a guvernului, salariul anual brut al lui Volodymyr Zelensky în 2023 a fost de doar 8.134 de euro, sau de 1,63 ori mai mult decât al oricărui angajat mediu. Acesta este cel mai mic salariu al oricărui președinte din Europa, costând contribuabilii ucraineni doar 4,26 euro pe oră, înainte de deduceri. 

Cel mai ”sărac”

Cu toate acestea, în Slovenia trăiește cel mai puțin bogat președinte din Europa. Câștigă cam la fel ca orice angajat mediu din țară. Venitul său anual brut, estimat la 44.701 de euro, este cu doar 3% mai mare decât salariul mediu anual actual. Cu toate acestea, PIB-ul național al Sloveniei este doar puțin mai mic decât media europeană.

Pentru autorul principal al sondajului, Michael Slot: „Dacă salariul președintelui tău depășește de patru ori salariul tău, este timpul să pui câteva întrebări. Dacă este mai mică decât această cifră, probabil că merită o creștere, pentru a-l alinia cu omologii europeni.” Din acest punct de vedere, poate fi considerată o țară mai degrabă egalitaristă: nu numai că salariul președintelui este mai mic decât cel al omologilor săi din țările bogate, Germania și Italia de exemplu, dar Emmanuel Macron primește, cu 190.000 de euro brut conform studiului, de 3,94 ori salariul mediu, ceea ce îl plasează pe locul 15.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel