Care sunt șansele de pace în Ucraina. Înalți oficiali UE, declarații la Santander

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Joseph Borrell / Foto: Parlamentul European / Flickr.com
Joseph Borrell / Foto: Parlamentul European / Flickr.com
Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, a vorbit despre negocierile de pace din Ucraina în orașul spaniol Santander, în cadrul seminarului Quo Vadis Europa.

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, a pledat pentru negocieri la nivel ministerial privind pacea în Ucraina. Politicianul a afirmat că întâlnirile la nivel înalt pot avea loc încă din luna septembrie. Potrivit oficialilor UE, Borrell s-a referit la o inițiativă similară a Adunării Generale a ONU, relatează Politico.

”Doar Rusia poate opri acest lucru, pentru că Rusia l-a început și, din acest motiv, Rusia trebuie să-l oprească”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe la Santander, Spania, cu privire la război. Summitul din septembrie, dacă se va realiza, va urma seriei de negocieri din august, la care au participat reprezentanți a 40 de țări, inclusiv China, la Jeddah, în Arabia Saudită.

Înalt Reprezentantul UE și fost cancelar al Austriei Alexander Schallenberg, a participat la seminarul Quo Vadis Europa, organizat la Santander, alături de ministrul austriac de externe Gabrielius Landsbergis. Austria nu a livrat arme Ucrainei până în prezent, iar cancelarul austriac Karl Nehammer a fost primul lider european care s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Moscova.

Schallenberg a afirmat că: ”Arătăm o poziționare constructivă și oferim mai mult sprijin pe partea umanitară decât pe cea militară”. 

Totodată, fostul cancelat a mai adăugat că Austria este neutră din punct de vedere militar, dar nu și din punct de vedere al valorilor. Schallenberg a vorbit, de asemenea, despre faptul că securitatea Austriei depinde de faptul dacă țările puternice din punct de vedere militar, în special puterile nucleare, mențin sistemul internațional de pace.

Nu este pentru prima dată când posibilitatea păcii este evocată în forurile occidentale. Ziarul american Foreign Affairs, care se ocupă de relații internaționale, a discutat deja în mai multe articole despre posibila pace în Ucraina, inclusiv dacă istoria poate ajuta la implementarea acesteia.

Printre altele, revista a scris că Occidentul trebuie să încerce să asigure o pace pe termen lung cu Moscova, deoarece, în caz contrar, după ce războiul se va încheia, Rusia ar putea fi exilată definitiv din comunitatea internațională, ceea ce ar putea fi considerată ca o nouă amenințare iar această țară  va rămâne furioasă și cu sentimentul că a fost umilită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Evaziune fiscală / Foto: Freepik
O nouă zi cu pierderi
Cseke Attila
Se dorește o nouă taxă pe țigări
Investiție imobiliară / Foto: Freepik
Un cuplu se uită la documente / Foto: Freepik
Tutun / Foto: Freepik
O femeie la cumpărături / Foto: Freepik
Portul Constanța / Foto: kepass / Pixabay
Alexandru Nazare
Lan de grâu / FOTO: Unsplash

România, cel mai mare exportator de grâu moale din UE

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la...

Revolut, pe cale să dea o lovitură istorică

Unicornul european Revolut își ridică miza: vrea...

Chatgpt. Freepik.com

ChatGPT se transformă în browser şi ar putea schimba totul

OpenAI pregătește lansarea unui browser AI care...

Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă
Donald Trump
Contabil / Foto: Freepik
Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Freepik.com
Avion Boeing / FOTO: Unsplash
Foto: NVIDIA
Freepik.com

Dispută europeană pe seama Cubului Rubik

Producătorul Cubului Rubik, înfrânt în instanță: UE...

Freepik.com
Eximbank
Alexandru Nazare la condilul ECOFIN
Cursul valutar al zilei
Codul fiscal se modifică / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness

pixel