Care vor fi cele mai mari puteri economice ale lumii la sfârșitul acestui deceniu

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Vor fi schimbări considerabile în clasament
Vor fi schimbări considerabile în clasament
Conform previziunilor FMI, Statele Unite nu vor mai fi cea mai mare economie din lume până în 2028.

Potrivit calculelor Fondului Monetar Internațional, Statele Unite vor asista la ascensiunea Chinei, care, până la sfârșitul acestui deceni, va urca în clasamentul celor mai mari economii ale lumii, ocupând prima poziție a topului, la o distanță confortabilă de următorii de pe listă. La rândul ei, India ar urma să însoțească China și Statele Unite pe podium în 2028. Deja în 2022, economia indiană a „depășit-o pe cea a Regatului Unit, pentru a urca pe locul cinci în lume datorită unei creșteri de ordinul a 8%”. Cea mai populată țară din lume nu intenționează să încetinească ritmul în viitor.

Asia domină, Europa pierde

Această evoluție spectaculoasă a Indiei va întâri dominația copleșitoare a continentului asiatic în concertul marilor puteri din 2028: patru dintre cele șase puteri economice mondiale vor fi din Asia. Pe lângă China și India, Japonia și Indonezia se vor afla,  de asemenea, la masa celor mai mari. Vor veni tare din urmă Filipine și Malaezia. „Conform estimărilor, Indonezia, dar și Filipine și Malaezia vor înregistra o creștere considerabilă a forței de muncă, fapt care va contribui la sporirea veniturilor pe cap de locuitor și, firește, la întârirea economiei”, se arată în analiza realizată de Forumului Economic Mondial”.

„Multinaționalele asiatice, precum Huawei din China și Tata din India, ascris deja istorie de când și-au făcut intrarea în lume și se așteaptă să apară și alte companii cu precădere în domeniul tehnologiilor avansate și al construcțiilor de autovehicule. Vor fi produse de calitate și care se vor vinde la un preț mult mai scăzut decât cele fabricate în Europa, unde economiile vor continua să piardă teren, vor continua să cedeze la capitolul competitivitate. 

A șaptea în economia mondială în urmă cu treizeci de ani, Franța ar trebui să limiteze pagubele și să-și mențină locul în top 10 datorită locului nouă, în spatele Rusiei și Braziliei. În timp ce în 1992, patru țări europene se aflau în top 10 (Germania, Italia, Franța, Regatul Unit) și doar trei state asiatice  (Japonia, China, India), balanța de putere ar trebui să se încline în favoarea  Asiei la orizontul anului 2028. În top 10 al celor mai mari economii mondiale vor fi patru prezențe asiatice (China, India, Japonia, Indonezia) și doar trei europene (Germania, Franța, Regatul Unit).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com

pixel