Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Într-un comunicat, asociația spune că membrii Departamentului de Zootehnie din cadrul Asociației Forța Fermierilor, aparținând sectorului de creștere porc și pasăre, sunt revoltați de notificările de majorări de tarife la gaze și curent, pe care încep să le primească. În numeroase cazuri, costul cu gazele naturale și electricitatea, pentru luna ianuarie 2022, se preconizează a fi de 6-7 ori mai mare decât în cazul lunii decembrie 2021, la un consum similar. În procesul de producție, gazele naturale sunt esențiale pentru unitățile din sectorul zootehnic, fiind necesară ventilarea spațiului și menținerea unei temperaturi constante pentru purcei și pui.
„Situația a ajuns inadmisibilă. Chiar vrem să nu mai avem zootehnie în România? Să aducem toată mâncarea de afară? Cu o creștere de costuri de 6-7 ori la electricitate și gaze, producătorii din zootehnie vor intra în faliment în șase luni. Vom avea diminuări de producție chiar din februarie, când vor începe să vină la plată facturile majorate din ianuarie. Va fi un dezastru. Serios, chiar nu se gândește nimeni cum își poate continua activitatea un sector esențial pentru securitatea alimentară a României cu creșteri de costuri pe o zonă esențială de 6-7 ori? Solicităm Guvernului României să vină cu soluții pentru a mai putea vorbi de supraviețuirea sectorului de porc și pasăre în România. Iar companiilor de utilități, care efectiv își bat joc de antreprenorii români din zootehnie și industria alimentară, le transmit doar atât: Să vă fie rușine pentru inconștiența de a pune în pericol producția de carne în România! Sunteți niște asasini economici, asta sunteți! Nu există nicio justificare economică pentru majorarea de tarif pentru un produs sau serviciu furnizat de 6-7 ori de la o lună la alta. Pur și simplu nu există, mai lăsați-ne cu abureala!”, a spus Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.
Tone de produse din carne contaminată, retrase de la comercializare
Membrii Departamentului de Zootehnie din cadrul Asociației Forța Fermierilor apreciază că, în acest moment, doar 25% din consumul de carne de porc proaspătă mai provine din producția internă. Cu aceste majorări de preț, în șase luni vom ajunge la 100% consum de carne de porc din afara țării și am fi singurul stat din UE care nu își asigură nici măcar un kilogram de carne din producția internă. Sectorul pasăre era singura zonă de producție unde România își acoperea din producția internă peste 90% din consum, dar în jumătate de an, această performanță va fi istorie, spune asociația.
În condițiile în care nu se vor găsi soluții pentru ca producătorii români de carne de pasăre și porc să plătească facturi rezonabile pentru consumul de gaz și energie electrică, esențial pentru unitățile de producție, vom asista, în 2022, la o deficit al balanței comerciale cu produse agroalimentare de minim 3 miliarde de euro, față de 2 miliarde cât se preconizează pentru 2021, mai apreciază Forța Fermierilor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...