Casa Albă se teme de un dezastru economic în cazul unui default prelungit
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Consilierii de la Casa Albă au elaborat mai multe scenarii
Consilierii de la Casa Albă au elaborat mai multe scenarii
În plină bătălie cu opoziția republicană pe tema datoriei publice, Administrația președintelui Joe Biden, a avertizat că Statele Unite vor risca un dezastru economic dacă vor intra într-o lungă perioadă de incapacitate de plată.

Consilierii economici ai liderului de la Casa Albă estimează că, dacă prima putere mondială încetează să-și mai onoreze obligațiile financiare, Statele Unite ar putea pierde peste 8 milioane de locuri de muncă în această vară și ar putea înregistra o prăbușire cu 6% a produsului său intern brut. 

În același timp, în trimestrul al treilea, bursele s-ar prăbuși cu 45%, potrivit acelorași experți, care fac parte din Consiliului de consilieri economici al Casei Albe. Ei atrag atenția că fie și un default de scurtă durată va lăsa urme adânci, în special pe piața muncii, cu o creștere nedorită a ratei șomajului, la care se va adăuga și o recesiune, chiar dacă la o scară mai mică.

Scenariul cel mai pesimist

Executivul american face public acest scenariu, descris ca fiind cel mai pesimist dintre toate posibilele, într-un moment în care Joe Biden încearcă să sporească presiunea asupra taberei conservatoare în legătură cu datoria publică. Democratul în vârstă de 80 de ani spune că republicanii, care controlează una dintre camerele Congresului, trebuie să voteze rapid și necondiționat cu democrații pentru a crește limita maximă admisă a datoriei publice. El a propus o întâlnire pe 9 mai cu principalii lideri ai Congresului, reprezentând ambele partide majore. Opoziția cere o reducere a cheltuielilor publice în schimbul acestui vot.

Problema creșterii plafonului de îndatorare, o cerință specifică pentru Statele Unite și unică în felul ei în lume, a fost considerată mult timp o simplă formalitate parlamentară, dar a început să se transforme într-o confruntare politică în mandalul președintelui Barack Obama. 

Guvernul federal a atins efectiv celebrul plafon de 31.000 de miliarde de dolari la jumătatea lunii ianuarie, dar până acum a reușit să îl gestioneze prin manevre contabile. Trezoreria americană a avertizat însă că, în lipsa unui vot în Congres, guvernul ar putea fi obligat să opereze reduceri drastice la unele cheltuieli sociale încă de la 1 iunie. Înainte de a cădea, eventual, într-o situație complet inedită de incapacitate de plată suverană, în urma căreia America ar fi în imposibilitatea de a-și îndeplini anumite obligații financiare.

Citește și SUA ar putea intra în incapacitate de plată chiar din 1 iunie

Statele Unite a mai făcut un pas spre o posibilă intrare în incapacitate de plată a datoriei publice, după ce au colectat mai puține venituri fiscale decât se anticipa, aducând țara mai aproape de punctul în care nu își va putea îndeplini toate obligațiile. Este avertismentul lansat de Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen. Într-o scrisoare adresată președintelui republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, făcută publică de Trezorerie, Yellen a apreciat că zidul datoriei ar putea fi atins "chiar din 1 iunie". "Cea mai bună estimare a noastră este că nu vom fi capabili să îndeplinim toate obligațiile guvernului până la începutul lunii iunie, și potențial chiar din 1 iunie", i-a scris ea politicianului republican.

Acest lucru nu înseamnă o intrare în incapacitate de plată încă de luna viitoare, dar Statele Unite, care până acum au reușit să evite închiderea serviciilor jucându-se cu diferite linii contabile, s-ar afla de data aceasta într-o situație economică mult mai precară. Concret, Trezoreria ar trebui să aleagă între diferitele sale constrângeri în materie de cheltuieli, ceea ce ar putea să o determine să taie drastic în special în sănătate sau a celor legate de pensii, pentru a putea continua să își îndeplinească obligațiile legate de plățile viitoare ale datoriei.

"Imposibil de prevăzut"

"Este imposibil de prezis cu certitudine data exactă la care Trezoreria nu va mai putea plăti facturile guvernului și voi continua să țin Congresul la curent în următoarele săptămâni, pe măsură ce informațiile vor fi disponibile", a adăugat Janet Yellen. Într-un comunicat, Biroul de buget al Congresului (CBO) a confirmat estimarea Trezoreriei, afirmând că, "deoarece campania de returnare a taxelor a fost mai slabă decât se anticipase inițial, credem acum că există un risc semnificativ mai mare ca Trezoreria să rămână fără fonduri până la începutul lunii iunie. .....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel