Casa de Pensii, anunţ important pentru beneficiarii pensiei de urmaş. Documentul care trebuie depus pentru a nu pierde banii
Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Casa Naţională de Pensii Publice vine cu un anunţ în atenția elevilor și studenților beneficiari ai unei pensii de urmaș.

Mesajul Casei Naţionale de Pensii Publice: 

"În atenția elevilor și studenților beneficiari ai unei pensii de urmaș:       

A. Elevii urmaşi, care au împlinit vârsta de 16 ani, au obligația să prezinte, până la data de  25 septembrie 2022, adeverința din care să rezulte că în anul școlar 2022 – 2023, urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii.

!!! În cazul nedepunerii adeverinței, pensia de urmaș aferentă lunii octombrie 2022 se reține de la plată.

B. Studenții urmași, în vârstă de până la 26 de ani, au obligația, după caz:

     o să transmită/depună la sediul caselor teritoriale de pensii  - până la data de 25 septembrie 2022 - o declarație pe propria răspundere privind continuarea studiilor;

În cazul nedepunerii declarației, până la data de 25 septembrie 2022, pensia aferentă lunii octombrie va fi reținută de la plată, potrivit procedurii.

     o să prezinte caselor teritoriale de pensii – până la data de 25 octombrie 2022 - adeverința în original din care să rezulte că în anul universitar 2022-2023, urmează o formă de învățământ superior, organizată potrivit legii;

!!! În situația neprezentării până la data de 25 octombrie 2022 a adeverinței în original, pensia de urmaș aferentă lunii noiembrie va fi reținută de la plată.

Succes în noul an scolar!".

 

Citeşte şi: Majorarea pensiilor - s-a comunicat data. Anunţul aşteptat de pensionari: Vom face mai mult decât spune legea

 

Ministrul Muncii a vorbit despre majorarea pensiilor. Invitat, joi seara, la Antena 3, ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit despre majorarea pensiilor, după anunţul făcut, anterior, de către Marcel Ciolacu. 

"Marcel Ciolacu spune că trebuie să se mărească pensiile, rata inflaţiei trebuie să se regăsească cu un procent identic în majorarea pensiilor. Rata inflaţiei în momentul de faţă este, oficial, 15%. Sunt analişti care spun că neoficial este mult mai mare. Cu cât şi când s-ar putea mări aceste pensii?", a întrebat jurnalistul Radu Tudor. 

"Chestiunea este un pic mai complicată din punct de vedere tehnic, dar noi vom face mai mult decât spune legea. Şi aici, când se va lua decizia în coaliţie -  e atributul liderilor coaliţiei să anunţe. Eu vă spun legal: dacă ar fi să dăm doar rata inflaţiei, acesta pentru anul 2022 o să o cunoaştem abia la sfârşitul primului trimestru din 2023. De aia în legea pensiilor se spune că se merge pe o rată a inflaţiei din anul 2021 care era mult mai mică decât ce este acum. Nu vreau să intru în cifre pentru că nu vom face acest lucru, nu vom merge pe o majorare mai mică, vom încerca şi facem multe simulări să vedem cum ne descurcăm şi cum ne aşezăm şi cu siguranţă va fi o majorare a pensiilor, aşa cum a spus Marcel Ciolacu, de la 1 ianuarie 2023", a răspuns ministrul Muncii, Marius Budăi. 

 

Ciolacu, întrebat dacă se vor mai mări pensiile: Categoric! Cu cât şi când vor putea creşte

 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost întrebat, marţi seara, la Antena 3, dacă se vor mai majora pensiile.

"Se vor mai mări pensiile şi când?", a întrebat Radu Tudor. 

"Categoric! Aţi văzut că s-a venit şi punctual cu acele ajutoare, apoi cu acele carduri sociale", a fost răspunsul liderului PSD.

"Când vor fi mărite pensiile şi cu cât?", a întrebat Radu Tudor. 

"În primul rând vor fi mărite pensiile pentru că avem o lege, vor fi indexate cu rata inflaţiei", a răspuns preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. 

"Dacă le măriţi cu rata inflaţiei ne daţi o veste foarte bună; înseamnă că le măriţi cu 20%, că asta e inflaţia reală", a fost replica lui Radu Tudor. 

"Legea există, vom mări cu indicele de inflaţie", a răspuns preşedintele PSD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel