Castelul unui oligarh rus, vândut în folosul statului
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Château de la Garoupe / FOTO: Captură ecran video
Château de la Garoupe / FOTO: Captură ecran video
Situat pe Coasta de Azur, Château de la Garoupe a fost achiziționat pentru 65 de milioane de euro de către cofondatorul aplicației WhatsApp.

Luxosul Château de la Garoupe, situat pe Coasta de Azur și confiscat de la omul de afaceri rus Boris Berezovski, care a murit în 2013, a fost vândut în beneficiul statului francez. Din motive de confidențialitate, Agenția de Gestionare și Recuperare a Bunurilor Sechestrate și Confiscate (Agrasc) nu a comunicat nici valoarea tranzacției, nici identitatea cumpărătorului. Dar, potrivit cotidianului Nice-Matin, noul proprietar al acestui râvnit domeniu este Jan Koum, co-fondatorul aplicației WhatsApp, născut în Ucraina și stabilit în Statele Unite de la vârsta de 16 ani.

Tot conform Nice-Matin, miliardarul american, al cărui megayacht Moonrise a ancorat toată vara pe Coasta de Azur, a plătit aproape 65 de milioane de euro, ceea ce ar reprezenta una dintre cele mai bune vânzări realizatae de Agrasc, de la crearea sa în 2010. Amplasată la Cap d'Antibes, cu o vedere uluitoare asupra mării, Château de la Garoupe, construit în 1907 pentru un Lord englez, are și privilegiul de a-i fi găzduit pe Pablo Picasso sau Ernest Hemingway.

Eminența cenușie a lui Boris Elțin

Când a fost anunțată spre vânzare în iunie 2023, Agrasc a descris proprietatea ca fiind un conac și alte cinci clădiri, toate într-un parc amenajat de 10 hectare, cu piscină, jacuzzi și teren de tenis. Château de la Garoupe a fost confiscat de instanțele de judecată în cadrul unei proceduri de recuperare a prejudiciului, ca parte a verdictului dat într-un caz de spălare de bani comisă de o societate de investiții și de managerul acesteia, Jean-Louis Bordes, considerate paravane în afacerile lui Boris Berezovski.

Justiția franceză a avut nevoie de mai bine de 10 ani pentru a descâlci încrengătura de companii și penru a urmări fluxurile de bani folosiți pentru achiziționarea castelului, prin intermediul companiei Sifi, în 1996. De la vizitele familiei țariste, la mijlocul Secolul al XIX-lea, Coasta de Azur a fost foarte populară în rândul rușilor și în special al noilor bogați care și-au cumpărat proprietăți după căderea URSS. Eminența cenușie a lui Boris Elțin, căzut în dizgrație când Vladimir Putin a venit la putere, Boris Berezovski a fost exilat la Londra unde a devenit un adversar înverșunat al Kremlinului. În martie 2013, a fost găsit spânzurat, în circumstanțe care au rămas neclare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel