Cât ar costa o zi fără internet. Pierderile ar fi uriașe

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Fără internet
Fără internet
Internetul a devenit o parte atât de integrantă a vieții noastre de zi cu zi, încât adesea nici nu ne gândim cât de mult ne bazăm pe el.

Dar dacă internetul ar fi întrerupt la nivel mondial chiar și pentru o singură zi, impactul economic ar fi enorm. O astfel de întrerupere a serviciilor online ar genera perturbări majore în nenumărate sectoare.

Conform datelor prezentate de echipa Atlas VPN, o zi fără internet în lume ar costa 43 de miliarde de dolari. Statele Unite și China reprezintă aproape jumătate din sumă împreună, cumulând 21 de miliarde de dolari.

Datele se bazează pe instrumentul NetBlocks Cost of Shutdown Tool. Acesta estimează impactul economic al întreruperii internetului, al întreruperii datelor mobile sau al restricționării aplicațiilor, folosind indicatori de la Banca Mondială, UIT, Eurostat și de la Recensământul SUA.

Statele Unite, una dintre cele mai conectate țări în ceea ce privește utilizarea internetului, s-ar confrunta cu pierderi uriașe de aproximativ 11 miliarde de dolari pentru o singură zi fără acces online. O întrerupere ar duce la blocarea multor activități economice din SUA. Atât cheltuielile consumatorilor, cât și operațiunile comerciale ar fi grav perturbate.

Se estimează că China ar pierde aproape 10 miliarde de dolari, deși această cifră ar putea subestima costul real. Având în vedere că China se bazează foarte mult pe producția și exportul de bunuri la nivel mondial, o întrerupere a internetului ar încetini semnificativ comerțul transfrontalier. Cu toate acestea, cenzura internetului și restricțiile economice din China fac ca pierderile potențiale să fie greu de evaluat cu exactitate.

Regatul Unit, cu sectoarele sale solide de comerț electronic și servicii financiare, ar pierde aproximativ 3 miliarde de dolari. Cumpărăturile online determină multe dintre vânzările cu amănuntul din Regatul Unit, în timp ce industria bancară de dimensiuni considerabile se bazează pe conectivitatea la internet pentru a funcționa eficient. Prejudiciul economic pentru Regatul Unit ar fi substanțial.

Se preconizează că Japonia ar suferi pagube de aproximativ 2,7 miliarde de dolari, având în vedere rolul vital pe care telecomunicațiile avansate și tehnologia internetului îl joacă în economia sa. De la aparate inteligente la robotică, tehnologiile și serviciile inovatoare ale Japoniei bazate pe internet s-ar opri fără acces.

Industria manufacturieră germană, lider mondial, constituie coloana vertebrală a economiei sale, iar industria 4.0 este un motor al automatizării și al eficienței. Pierderea internetului ar inhiba grav operațiunile de producție și de afaceri ale Germaniei, ceea ce ar putea costa 1,5 miliarde de dolari, pe baza cotei sale din PIB și a nivelului ridicat de dependență de internet în toate sectoarele sale industriale.

Pe de altă parte, țările, mai exact insulele oceanice precum Tuvalu, Kiribati, Insulele Marshall, Nauru și Micronezia, ar avea cele mai mici pierderi dacă internetul s-ar opri pentru o zi. Aceste țări nu ar pierde mai mult de 50 000 de dolari.

De multe ori nu apreciem rolul de coloană vertebrală pe care îl joacă acum internetul. O întrerupere ar duce la blocarea activităților și ar sublinia cât de mult depind funcțiile noastre economice de un acces online stabil. Accesul la internet ar trebui să fie un drept fundamental al omului și nu ar trebui să fie restricționat de guverne sau de furnizori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zile

Bun venit la ediția de azi, 29 octombrie, a...

Elena Cristian
Legume / Foto: Freepik

Abia intrată în vigoare, amnistia fiscală deja se modifică

Proiectul de ordin prevede amânarea și anularea unor...

Liderii europeni trebuie să gândească un plan de diversificare
Contor electric
Fotografie de la Aaron Kittredge: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/129112/
Banca Națională a României
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Investitii / Ilustrație: DCBusiness
Casa de marcat

Nouă obligație pentru comercianți, impusă de ANPC

 ANPC propune noi reglementări pentru informarea...

Netflix / Foto: Freepik

Netflix, parteneriat extins cu NBCUniversal

Netflix extinde parteneriatul cu NBCUniversal iar...

Sobă pe lemne / Foto: Freepik

Începe Rabla pentru sobe, a anunțat ministrul Mircea Fechet

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că în...

Kim Jong Un
Bitcoin / Foto: Freepik
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
Restaurant. Foto: Pexels.com
Covor / FOTO: https://pixabay.com/photos/vestibule-hall-door-carpet-blue-3542790/
Abces dentar / FOTO: Freepik

De ce apare abcesul dentar și cum îl recunoști?

Un abces dentar este o acumulare de puroi care poate...

Bundestag, Germania

FMI: De ce are nevoie Germania pentru a depăşi recesiunea

Germania are nevoie de reforme şi investiţii pentru a...

Rheinmetall

Rusia ar putea ataca fabrica Rheinmetall din Ucraina

Probabilitate confirmată de reprezentantul Kremlinului,...

Palatul CEC
Ghișeu bancar / Foto: Freepik

Dobânzile la creditele IFN: Limitele impuse

Legislația în vigoare reglementează strict dobânzile...

El este Zhang Yiming / FOTO: Captură ecran

Are 41 de ani și este cel mai bogat om de afaceri din China

Este vorba despre Zhang Yiming, a cărui avere este...

Muncitor uzină siderurgică / sursa foto: Freepik.com
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
baraj. foto: pexels.com

pixel