Artiștii ruși care au ales că meargă pe calea propagandei se îmbogățesc vertiginos iar unul dintre aceștia este și cântărețul pop, Șaman.
El are o figură tipică de vedetă pop cu o bază de fani formată din femei tinere și de vârstă mijlocie care îi aduc flori și animale de pluș atunci când cântă. Dar Yaroslav Y. Dronov, mai bine cunoscut sub numele său de scenă, Șaman, este, de asemenea, iubit de un grup exclusivist și puternic de fani ruși care se află la Kremlin.
Steaua tânărului cântăreț a crescut odată cu declanșarea războiul din Ucraina iar tânătul domn Dronov și-a pus muzica în serviciul partidului. Când Vladimir V. Putin a organizat luna trecută un miting patriotic care a coincis cu aniversarea invaziei declanșate de Rusia în Ucraina, Dronov a interpretat "Vstanem" sau "Să ne ridicăm", o baladă de recunoștință față de veterani, chiar înainte ca președintele rus să urce pe scenă.
Iar atunci când Putin a sărbătorit anexarea a patru regiuni ucrainene la sfârșitul lunii septembrie, tot Dronov, în vârstă de 31 de ani, a împărțit scena cu el, cântând imnul național al Rusiei în timp ce codițele rasta blonde îi cădeau în ochi.
Din ce în ce mai mult, pe măsură ce Kremlinul încearcă să refacă instituțiile țării pentru a se conforma cu viziunea militaristă a lui Putin, personalitățile culturale din Rusia aleg o tabără. Mulți au ales să părăsească țara din cauza presiunii politice sau pentru a-și semnala dezacordul. Alții s-au pronunțat împotriva războiului, doar pentru a-și vedea concertele sau expozițiile anulate. Printre aceștia se numără muzicieni, regizori de teatru, actori și artiști.
Dar mulți au rămas și își aliniază arta la mesajele lui Putin - fie din pragmatism, fie pentru că doresc să se îmbogățească rapid și ușor, fie chiar și din convingere adevărată. În timp ce Kremlinul încearcă să îi convingă pe ruși să susțină războiul, artiști precum Dronov au devenit mesageri voluntari și uneori bine recompensați.
"Șaman este un fenomen foarte interesant din punct de vedere cultural și sociologic, dar cred că el nu este un fenomen unic. El este o continuare a unei evoluții de lungă durată a subculturii rusești, una naționalistă și parafascistă", a declarat Ilya Kukulin, un istoric cultural la Școala Superioară de Economie a Universității Naționale de Cercetare din Moscova care acum predă la Amherst College din Massachusetts, SUA.
Banii care vin din pușculita Kremlinului
Trecerea la teme mai naționaliste a fost profitabilă pentru Dronov. În afară de aparițiile regulate la televiziunea națională, el a fost plasat pe o listă de artiști recomandați pentru a cânta la sărbătorile oficiale de Anul Nou. El este adesea invitat la spectacole sponsorizate de stat. De exemplu, centrul cultural pentru orașul Cherepovets a plătit 7,5 milioane de ruble, aproximativ 100.000 de dolari, pentru un concert, din care 5,5 milioane de ruble i-au revenit lui Șaman.
Onorariile pentru concertele private nu sunt de obicei dezvăluite, dar în octombrie, presa rusă l-a enumerat pe Dronov printre primii cinci cei mai solicitați artiști de după război, cu un cost estimat de 55.000 de euro pentru un concert privat.
Muzica pop patriotică, susținută de Kremlin, nu este ceva nou pentru Rusia modernă, unde Putin conduce de aproape 23 de ani și unde artiștii favorizați de guvern au fost întotdeauna cel puțin moderat naționaliste sau militariste.
Dar Șaman este diferit. El aparține culturii mai libere a muzicii pop independente, care a prosperat în ciuda cenzurii tot mai mari până în februarie 2022, când a început invazia Ucrainei. Ea există astăzi într-o formă diminuată și, deși nu a declanșat un val de tineri adepți deschis patrioți, el trage muzica independentă din Rusia mai aproape de Kremlin.
Succesul său i-a determinat pe unii dintre rivalii săi din vechea gardă, deja apropiați de Kremlin, să își remodeleze activitatea pentru a rămâne în grații. Oleg Gazmanov, în vârstă de 71 de ani, a reînregistrat unul dintre hiturile sale, "Russian Soldiers", despre gloria luptătorilor ruși, cu un videoclip modern care prezintă aceeași tabără glam rock din anii 1980 pe care Șaman o folosește în propriul videoclip. O altă veche vedetă de, Dima Bilan, și-a lansat propriul cântec naționalist, "Gladiator".
Melodia "Vstanem" a domnului Dronov a fost lansată pe 23 februarie 2022, în ajunul invaziei. El l-a scris pentru Ziua Apărătorului Patriei, o versiune rusă a Zilei Veteranilor, iar într-un interviu acordat anul trecut la Russia-1, principalul canal de știri controlat de stat din țară, a declarat că el crede că "mi-a fost dictat de sus".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...