Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Ținând cont de majorarea salariului minim la valoarea de 3.000 de lei începând cu luna ianuarie 2023, persoanele care vor dori să se asigure în sistemul asigurărilor sociale de sănătate trebuie să plătească anual 10% din 18.000 (3.000 x 6), respectiv 1.800 de lei, față de 1.530 de lei cât era în anul 2022.
Vasile Ciurchea, fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), medic primar de expertiză medicală, cu specializare în medicina de familie, cu o largă experiență în managementul sistemului sanitar din România, ne-a vorbit despre asigurările medicale și despre cât costă o asigurare de sănătate în România.
"E scumpă o asigurare medicală în România, la stat, comparativ cu alți cetățeni europeni? Care e minimul cu care poți să fii asigurat?", a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
"Dacă ne gândim la importanța sănătății, sigur că nu este scumpă, pentru că nu ajung banii, altfel ar ajunge banii. Dacă ne gândim la alte sisteme de sănătate, de asigurări, acolo funcționează și asigurările private. Costă câteva sute de lei sau un procent din venit", a declarat Vasile Ciurchea, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul emisiunii "Dezbateri în Sănătate".
Cât costă o asigurare de sănătate la stat și cât costă o asigurare de sănătate la privat, în România, în 2023
Românii care nu au venituri fiscalizate, adică românii care nu au contract de muncă, dar obțin venituri din alte activități, au totuşi posibilitatea să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, urmând să achite contribuţia din propriul buzunar.
Astfel, cei vor să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, au de completat o declaraţie unică, reglementată printr-un ordin al preşedintelui ANAF, şi au de achitat 1.800 de lei și este valabilă 12 luni.
Dacă vorbim despre asigurarea de sănătate privată, cei care nu au venituri fiscalizate dar vor totuși să se asigure, au la dispoziţie firme care se ocupă de asigurări la un cost de 5 lei pe zi. Însă în aceste cazuri există pericolul ca serviciile primite să fie limitate. Evident, cu cât pachetul este mai costisitor, serviciile sunt mai ample şi de calitate.
Citiți mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Favoriți în sondaje,...
România, în fruntea producției...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...