Cât de precise sunt testele rapide antigen. Răspunsul încurajator al experților

Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Testele rapide antigen efectuate acasă pentru detectarea COVID-19 sunt mai precise decât se credea şi sunt eficiente pentru a detecta persoanele care pot transmite cu uşurinţă COVID-19, potrivit experţilor de la University College London (UCL).

În opinia cercetătorilor, persoanele al căror rezultat este pozitiv după efectuarea testului antigen (LFT) trebuie să "aibă încredere" în acest rezultat şi "să rămână acasă".

După declanşarea pandemiei la începutul anului 2020, aceste teste nu erau bine văzute considerând că sunt mai puţin precise comparativ cu testele PCR, mult mai costisitoare şi care se realizează în laborator.

Autorităţile sanitare britanice recomandă efectuarea unui test PCR, după un rezultat pozitiv la testul LFT realizat acasă, pentru a confirma dacă este COVID-19.

Cercetarea, dată joi publicităţii, a fost condusă de Irene Petersen, de la University College London. Potrivit studiului, testele rapide antigen sunt 80% eficiente în detectarea infecţiei COVID-19 şi detectează în peste 90% din cazuri când o persoană este infectată.

Testele sunt "un instrument al sănătăţii publice foarte util" pentru a frâna răspândirea bolii COVID-19, susţin experţii.

Aceste teste sunt utilizate pe scară largă acasă, la locul de muncă şi în şcolile britanice.

 

Cât costă un test rapid antigen

Testul antigen COVID-19 este un test de diagnostic rapid, folosit pentru controlul pandemiei COVID-19, iar prețurile variază, în funcție de producător și vânzător.

Cele mai ieftine se găsesc în farmacii și costă aproximativ 10-12 lei/testul, iar în clinicile medicale un test antigen putând ajunge până 70 sau chiar 100 de lei.

Citește și: Au fost repartizate dozele de anticorpi monoclonali. Care sunt spitalele care vor putea aplica tratamentul

Testul antigen COVID-19 presupune recoltarea exsudatului nazofaringian recoltat conform procedurilor standard, în recipient special (cu mediu de transport).

Un rezultat pozitiv indică prezența în proba analizată a proteinelor virale, fiind sugestiv pentru diagnosticul COVID-19.

Un rezultat negativ la un pacient simptomatic trebuie confirmat prin testare PCR sau, în absența  testuluiPCR, cu un alt test antigenic, 2-4 zile mai târziu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice

pixel