Câte locuri de muncă a DISTRUS pandemia de COVID-19

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Câte locuri de muncă a DISTRUS pandemia de COVID-19
Câte locuri de muncă a DISTRUS pandemia de COVID-19
Primul val al pandemiei de COVID-19 a distrus aproximativ şase milioane de locuri de muncă în Uniunea Europeană, arată un studiu publicat joi, iar muncitorii cu contract temporar, tinerii şi femeile au fost afectate mai dur decât în timpul crizei financiare din 2008-2009, informează Reuters.

Studiul realizat de Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă (Eurofound) arată că telemunca, schemele de lucru în regim part-time şi alte programe de susţinere introduse de state au ajutat la protejarea locurilor de muncă, dar, în acelaşi timp, înseamnă că mai mulţi oameni au ajuns într-o situaţie de inactivitate profesională prelungită, în loc să figureze în statisticile privind şomerii.

Lucruri NEȘTIUTE despre vaccinul AstraZeneca

"În primăvara lui 2020, numărul persoanelor ocupate din UE era cu 5,7 milioane mai mic decât la finele lui 2019 şi cu 6,3 milioane mai mic comparativ cu tendinţa de creştere care era aşteptată înainte de pandemia de COVID-19", susţine Eurofound.

Potrivit cifrelor din studiul Eurofound, în trimestrul patru din 2019, numărul persoanelor ocupate era de 201 milioane de persoane, comparativ cu o populaţie de 450 de milioane de persoane care trăiau în blocul comunitar. În schimb, rata şomajului în UE a înregistrat o creştere mai modestă, de la 6,6% în trimestrul patru 2019 până la 6,7% în primăvara lui 2020.

"În cele 12 luni până în primăvara lui 2020, rata ocupării în UE a scăzut cu 2,4%, numărul orelor lucrate într-o săptămână de cei care erau încă în câmpul muncii a scăzut cu aproape o oră, iar ponderea muncitorilor care erau angajaţi, dar nu au lucrat, aproape s-a dublat până la 17%", susţine Eurofound.

Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă susţine că numărul contractelor temporare a scăzut cu 17%, iar Spania, Franţa, Polonia, Italia şi Grecia au fost afectate în mod deosebit.

"Muncitorii tineri au înregistrat cel mai mare declin al ocupării", se arată în raport, Eurofound subliniind că pe perioada pandemiei nivelul de ocupare în rândul tinerilor a scăzut mai mult decât în timpul crizei financiare care a început în 2008, ceea ce riscă să genereze o nouă "generaţie pierdută".

De asemenea, Eurofound precizează că, spre deosebire de criza financiară şi economică din urmă cu un deceniu, pandemia de coronavirus a afectat în mod disproporţionat sectoarele de activitate unde femeile sunt preponderente, precum ospitalitatea, alimentaţia şi călătoriile.

În plus, în condiţiile în care aproximativ o jumătate din forţa de muncă din UE a făcut tranziţia la telemuncă, muncitorii mai bine educaţi din centrele urbane au avut şanse mai mari decât alţii să îşi păstreze locurile de muncă, ceea ce a agravat şi mai mult inegalităţile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com

pixel