Câţi bani se fac, anual, din videoclipurile false privind combaterea schimbărilor climatice

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Youtube / sursa foto: Freepik.com / ijeab
Youtube / sursa foto: Freepik.com / ijeab
Banii provin din publicitatea de pe canalele care fac afirmații false despre schimbările climatice, deoarece creatorii de conținut folosesc noi tactici care să eludeaze politicile platformei Youtube pentru a combate dezinformarea, potrivit unui raport publicat marți.

Centrul pentru combaterea urii digitale (Center for Countering Digital Hate - CCDH) a folosit inteligența artificială pentru a analiza 12.058 de videoclipuri din ultimii șase ani de pe 96 de canale YouTube, arată Reuters.

Canalele au promovat conținuturi care subminează informațiile științifice privind schimbările climatice, potrivit căruia comportamentul uman contribuie la schimbările pe termen lung ale temperaturii și ale modelelor meteorologice, se arată în raport.

CCDH, o organizație nonprofit care monitorizează discursul de ură online, a declarat că analiza sa a constatat că influencerii care produc aceste materiale au renunțat la afirmațiile false potrivit cărora încălzirea globală nu există sau că nu este cauzată de gazele cu efect de seră produse de arderea combustibililor fosili. Videoclipurile care susțin astfel de afirmații au interdicție explicită de a genera venituri din publicitate pe YouTube, potrivit politicii Google.

În schimb, raportul a constatat că, anul trecut, 70% dintre aceste videoclipuri de pe canalele analizate s-a concentrat pe atacarea soluțiilor climatice ca fiind nefuncționale, pe prezentarea încălzirii globale ca fiind inofensivă sau benefică, sau pe prezentarea științei climatice și a mișcării de mediu ca fiind de neîncredere.

"S-a deschis un nou front în această bătălie", a declarat Imran Ahmed, directorul executiv al CCDH, în cadrul unei convorbiri cu reporterii. "Oamenii pe care i-am analizat, au trecut de la a spune că schimbările climatice nu se întâmplă la a spune acum: ”schimbările climatice se întâmplă, dar nu există nicio speranță. Nu există soluții'".

YouTube câștigă până la 13,4 milioane de dolari pe an din reclamele de pe canalele analizate în raport, a precizat CCDH. Grupul a precizat că modelul de inteligență artificială a fost creat pentru a putea distinge între scepticismul rezonabil și informațiile false.

Într-o declarație, YouTube nu a comentat în mod direct raportul, dar și-a apărat politicile.

"Este permisă dezbaterea sau discuțiile pe teme legate de schimbările climatice, inclusiv în jurul politicilor publice sau a cercetării", a declarat un purtător de cuvânt al YouTube. "Cu toate acestea, atunci când conținutul trece linia spre negarea schimbărilor climatice, nu mai afișăm reclame pe acele videoclipuri".

CCDH a cerut YouTube să își actualizeze politica privind conținutul de negare a schimbărilor climatice și a declarat că analiza ar putea ajuta organizația să combată afirmațiile false despre încălzirea globală la scară mai largă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș

pixel