Câți pensionari primesc lunar 20.000 de lei, fără să fi plătit contribuții

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Electrica a raportat pierderi de 175,5 milioane de lei în prima jumătate a anului 2022 / Foto: Oana Pavelescu
Electrica a raportat pierderi de 175,5 milioane de lei în prima jumătate a anului 2022 / Foto: Oana Pavelescu
2.600 de pensionari primesc lunar 20.000 de lei, fără să fi plătit contribuţii. Este realitatea unei Românii care are probleme serioase din acest punct de vedere. Concret, ultimele date statistice privind pensionarii arată o inechitate uriașă. 

Potrivit datelor postate de Casa Naţională de Pensii (CNPP), pensiile magistraţilor au ajuns în medie în luna martie la 19.914 lei, din numărul total de 4.256 de pensionari doar 1.613 persoane având contributivitate la sistemul public de pensii.

Mai mult de atât, pensiile magistraţilor sunt cele mai mari din ţară, la fel şi în ceea ce priveşte numărul de pensionari beneficiari de pensii speciale, care nu se bazează pe contributivitate.

Acestea sunt suplimentate lunar din bugetul de stat, adică din banii tuturor românilor. Adevărul scrie că aproape o treime dintre beneficiari (2.970 de pensionari din cei 9.575 de beneficiari de pensii speciale) nu îşi primesc pensiile lunare în baza propriilor contribuţii, acestea fiind plătite integral din bugetul de stat.

De altfel, excepție fâcând foştii angajaţi ai Aviaţiei Civile, toate cele cinci categorii de beneficiari ai legilor speciale au un anumit număr de pensionari care nu au plătit CAS.

Astfel, dintre cei 811 diplomaţi, 65 nu au plătit contribuţii, încasând o pensie medie de 5.783 lei din bugetul statului, adică un total de 375.895 lei/lună.

Dacă ne raportăm la numărul foştilor parlamentari şi funcţionari din Parlament care nu au plătit deloc contributivitate, atunci trebuie să știți că acesta este ceva mai mare. Vorbim despre 157 de persoane dintre cei 775 de pensionari.

Aceștia primescu o pensie medie de 4.810 lei, respectiv 755.170 lei pe lună plătiţi din bugetul de stat. Fără doar și poate, cea mai numeroasă categorie de beneficiari de pensii speciale care nu au plătit deloc contribuţii la sistemul de pensii este cea a foştilor magistraţi.

Nu mai puțin de 2.586 de foşti judecători şi procurori dintre cei 4.207 de foşti magistraţi nu au plătit deloc contribuţii. În acest moment, statul le plătește din din taxele şi impozitele tuturor românilor câte 19.905 lei drept pensie specială, adică 51.474.330 lei în fiecare lună.

Concret, statul plăteşte, din taxele şi impozitele tuturor românilor, celor 2.970 de privilegiaţi pensii speciale de 53,38 milioane de lei pe lună, adică 640,63 milioane de lei pe an, adică jumătate din suma total[ pe care o d[ anual pe pensiile speciale, potrivit Fanatik.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel