Cazul dronei căzute pe un câmp din Bistrița-Năsăud, anchetat de autorități

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Drona căzută în județul Bistrița-Năsăud
Drona căzută în județul Bistrița-Năsăud
O dronă care a căzut pe un câmp din județul Bistrița-Năsăud a stârnit neliniște în condițiile în care peste graniță, în Ucraina este război.

Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud a fost sesizat duminică de către un tânăr din satul Tărpiu, comuna Dumitra, cu privire la faptul că a găsit n aparat cu dimensiunea de aproximativ un metru care ar avea caracteristicile unei drone militare rusești.

Potrivit IPJ, în urma investigațiilor s-a stabilit că este vorba despre un aeromodel fără însemne, care nu are nimic atașat cu caracter militar, aparatul având o autonomie de zbor de circa 5 km.

„În această seară, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud au fost sesizați de un bărbat din comuna Dumitra cu privire la faptul că a găsit un aparat de zbor de mici dimensiuni, fără pilot, tip aeromodel în apropierea locuinței.

În cauză, polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 423 Cod Penal (zborul neautorizat), urmând a fi sesizată unitatea de parchet competentă”, a transmis IPJ Bistrița-Năsăud.

Donă de producție sovietică căzută lângă Zagreb

Săptămâna trecută o altă dronă a traversat spațiul aerian românesc și cel din Ungaria după care s-a prăbușit în Croația.

Bomba găsită în resturile dronei care s-a prăbuşit săptămâna trecută la Zagreb cântărea până la 120 de kilograme şi a explodat sub pământ, a relatat duminică postul public de televiziune croat HTV, citând o sursă de nivel înalt din Ministerul Apărării, transmite luni HINA.

Explozia s-a produs sub pământ întrucât drona a căzut pe un teren moale, dar dacă ar fi căzut pe asfalt sau beton consecinţele ar fi fost catastrofale, potrivit HTV.

Resturile dronei militare datând din perioada sovietică au fost dezgropate duminică dimineaţa, iar ministrul croat al apărării Mario Banozic a confirmat că în crater s-au găsit fragmente de bombă de aviaţie şi urme de explozibil, indicând că nu a fost vorba de o dronă de recunoaştere.

Unii analişti militari au contrazis însă această afirmaţie, declarând presei că nu a fost vorba de o bombă de aviaţie, ci de un sistem de autodistrugere a echipamentului şi datelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Șantierul Naval Damen Mangalia
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur
Diamante brute
Leonardo Badea
Donald Trump
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Ședință de guvern
Parlament

Chiulangii din Parlament, amendați. Ce penalizări vor plăti

Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...

Foto: Freepik.com
Foto: Pexels.com
Foto: Freepik.com
Mark Rutte
Bursa de Valori București
Donald Trump
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Cântăreață / Foto: Freepik
Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Casa Albă
Azomureș / FOTO: Site-ul oficial al Azomureș

Romgaz, în discuții pentru preluarea activelor Azomureș

Acest proiect ar putea avea un impact semnificativ...

Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Panouri fotovoltaice / FOTO: Freepik

Noi parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei

Ministerul Energiei continuă să investească în...


pixel