Forumul de afaceri a reunit reprezentanți de vârf ai mediului de business românesc și neozeelandez, precum și reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București.
Președintele CCIR, dl Mihai Daraban, a remarcat faptul că, în ciuda distanței geografice care desparte cele două state, există soluții viabile care să dinamizeze schimburile comerciale bilaterale. „Consider că trebuie pus accentul pe o relație comercială intensă UE-Noua Zeelandă, mai ales ca urmare a acordului de liber schimb semnat în 2024. Astfel, România, prin Portul Constanța, poate să devină un hub al mărfurilor care pleacă sau vin din acest stat. Orice bunuri care vin din Noua Zeelandă și Australia în Europa trebuie, în mod obligatoriu, să tranziteze Canalul Suez. Din Port Said până în Portul Constanța sunt patru zile de navigație. În plus, Portul Constanța este legat de coridorul dunărean, ceea ce poate reprezenta legătura comercială cu statele din Centrul și Vestul Europei”.
Președintele Camerei de Comerț Auckland, dl Simon Bridges, a subliniat faptul că „această primă vizită oficială a unei delegații de afaceri din Noua Zeelandă în România marchează începutul unei noi ere în relațiile bilaterale dintre cele două state. Succesul acordului de liber schimb UE-Noua Zeelandă, care a generat deja o creștere semnificativă a comerțului cu aproape un miliard de dolari în primul an, demonstrează potențialul semnificativ al acestui parteneriat. Dincolo de cifrele comerciale, întâlnirea de astăzi pune bazele unei colaborări mai profunde, bazate pe o înțelegere reciprocă a culturilor noastre, a valorilor comune, precum și a intereselor comerciale și de investiții”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
ANAF a publicat calendarul...
SUA își afirmă avantajul...
Un număr de 7.823 de şomeri,...
Euro și lira sterlină au...
În aprilie 2025, numărul...
După ce a apărut pe surse...
Ratele ROBOR urcă ușor, lichiditatea se stabilizează,...
Elon Musk a lansat cel mai dur...
Românii cu venituri reduse ar...
Administrația Fondului pentru...
ANAF clarifică regimul fiscal...
Modificările aduse Legii...
Autoritatea Electorală...
Preşedintele Nicuşor Dan are,...
Deși Polonia afișează una dintre cele mai dinamice...
Nu sunt prea multe femei care...