Nouă centrală nucleară la Doicești. SUA construiesc simulatorul la UPB

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Simulatorul NuScale Energy Exploration Center
Simulatorul NuScale Energy Exploration Center
Statele Unite au declarat luni că vor furniza României un simulator de antrenament în vederea pregătirii pentru construirea unui nou tip de centrală nucleară la noi în țară.

În cazul în care se va ajunge la un acord pentru a merge mai departe cu acest proiect, România ar putea deveni prima țară din Europa, și poate din lume, care să aibă o astfel de centrală, cunoscută sub numele de reactor modular de mici dimensiuni.

Concepute pentru a fi mai puțin costisitoare și mai ușor de construit decât reactoarele nucleare tradiționale, reactoarele modulare au fost propuse de mai mulți producători.

Cel din România ar urma să fie construit de NuScale Power, un start-up cu sediul în Portland, Oregon. Guvernul a anunțat că centrala ar urma să fie construită la Doicești, județul Dâmbovița, în locul fostei centrale electrice pe cărbune la ora actuală închisă și care se află la aproximativ 100 km la nord-vest de București.

Aranjamentul a fost anunțat în cadrul unei conferințe de presă susținute de un grup de oficiali și oameni de afaceri americani aflați în vizită la București, printre care David Turk, adjunctul secretarului pentru energie, împreună cu omologii români, inclusiv Virgil-Daniel Popescu, ministrul energiei din țară.

Statele Unite, care în ultimii ani nu au jucat un rol major în construcția de noi centrale nucleare peste hotare, ar avea ocazia de a prelua un rol de lider în ceea ce ar putea fi o nouă cursă nucleară cu Europa și China.

Franța și Marea Britanie explorează, de asemenea, posibilitatea de a construi reactoare nucleare de mici dimensiuni, dar programele lor par mai puțin avansate.

Abordarea NuScale în ceea ce privește energia nucleară presupune construirea unor reactoare relativ mici în fabrici și apoi asamblarea unor grupuri de reactoare la locul efectiv de generare a energiei. Scopul este de a reduce costurile, precum și timpul necesar pentru construcție. Centralele nucleare moderne convenționale pot costa 10 miliarde de dolari sau mai mult.

Planul presupune construirea unei centrale electrice compuse din șase unități modulare. Centrala ar urma să genereze 462 de megawați de electricitate, ceea ce o face o face compatibilă cu capacitatea unei centrale electrice convenționale de dimensiuni medii. O astfel de centrală ar putea costa în jur de 1,6 miliarde de dolari, potrivit cifrelor publicate de Ambasada SUA la București. Se speră ca aceasta să fie funcțională până la sfârșitul deceniului.

România elimină treptat cărbunele, un exercițiu riscant din punct de vedere politic care pune în pericol multe locuri de muncă. Oficialii de la București și directorii NuScale spun că alegerea unui fost amplasament pentru cărbune ar permite economisirea de bani prin utilizarea unora dintre facilitățile existente, cum ar fi conexiunile la rețeaua electrică, și ar oferi locuri de muncă calor care erau încadrați la centrala pe cărbune.

Simulatorul ar urma să fie amplasat la probabil la Măgurele și va fi folosit pentru a instrui românii dar și alte persoane din regiune în vederea operării unui astfel de reactor. Guvernul american ar urma să plătească pentru el, în semn de angajament față de acord.

În 2019, România a întrerupt discuțiile cu China cu privire la furnizarea de reactoare convenționale suplimentare la Cernavoda și s-a întors către Statele Unite ca principal partener nuclear al țării. Deși reactoarele de la Cernavoda sunt de concepție canadiană, oficialii români spun că discută cu antreprenorii americani despre un rol în construirea altora noi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Este nevoie de redresare
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unicredit

UniCredit exclude relocarea sediului central în Germania

Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...

Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...


pixel