Ce este portofelul european de identitate digitală. Când intră în vigoare şi cum se foloseşte

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Ce este portofelul european de identitate digitală. Când intră în vigoare şi cum se foloseşte
Ce este portofelul european de identitate digitală. Când intră în vigoare şi cum se foloseşte
Doi din trei europeni aşteaptă apariţia noului portofel european de identitate digitală, unde îşi pot salva pe smartphone cartea de identitate, permisul de conducere şi alte documente oficiale, arată un sondaj realizat de compania Thales.  

Într-o primă etapă pilot ce va fi implementată anul viitor, fiecare stat membru trebuie ca până în 2024 să ofere cetăţenilor un portofel de identitate digitală valabil în spaţiul Uniunii Europene. Rezultatele sondajului subliniază necesitatea acestei iniţiative europene de pionierat, care are ca scop să ofere o experienţă de utilizare facilă la cel mai înalt nivel de securitate.

În ceea ce priveşte experienţa utilizatorului, 34% dintre participanţii la sondaj au declarat că întâmpină dificultăţi atunci când trebuie să-şi dovedească identitatea pentru a-şi reînnoi un document, 30% spun că au probleme atunci când fac o achiziţie de mare valoare, iar 29% întâmpină probleme atunci când solicită servicii financiare. Totuşi, dintre cei 40% care se confruntă cu astfel de probleme, procentul scade la doar 5% sau chiar mai puţin atunci când este folosit un format digital.

În toate ţările analizate, cu excepţia uneia, Guvernul apare ca fiind furnizorul preferat al portofelului de identitate digitală. Cu toate acestea, în pofida sprijinului public pentru această iniţiativă, sondajul a arătat că furnizorii unor astfel de soluţii trebuie să aibă în vedere preocupările pe care utilizatorii le au în legătură cu securitatea şi confidenţialitatea datelor personale. Astfel, potrivit sondajului realizat de Thales, 65% dintre europeni consideră că securitatea este cel mai important aspect al oricărui portofel de identitate digitală, urmată de uşurinţa utilizării şi de confidenţialitate, potrivit stiri.tvr.ro.

"Noul portofel digital va facilita interacţiuni sigure între cetăţeni, guverne şi companii private, oferind cetăţenilor o soluţie sigură şi uşor de folosit pentru a-şi dovedi identitatea şi drepturile cu ajutorul telefonului mobil. Rezultatele sondajului îi ajută pe furnizori să înţeleagă mai bine nevoile cetăţenilor, ajutându-i în demersul de implementare a noilor portofele de identitate digitală care vor fi introduse în Uniunea Europeană în următoarele 18 luni. Lider global şi furnizor de încredere în domeniul securităţii digitale, Grupul Thales rămâne pe deplin angajat să răspundă acestor nevoi, graţie soluţiilor pentru portofele digitale ale companiei, deja testate pe piaţă", a declarat Youzec Kurp, VP Identity and Biometric Solutions în cadrul Thales.

Detalii NOI despre cartea electronică de identitate

Cetăţenii care vor opta pentru cartea electronică de identitate (e-ID) vor putea încărca opţional în spaţiul ei de stocare semnătura electronică emisă de un furnizor de servicii de încredere din România, a transmis joi preşedintele interimar al Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Octavian Oprea.

"Pentru cei care vor opta pentru folosirea ei, e-ID va oferi mai multe avantaje. Într-un limbaj de IT-ist, cartea electronică de identitate este o piesă hardware care va conţine un spaţiu de stocare cu două partiţii, asemenea memoriei unui computer: prima partiţie (...) va avea încărcate datele biometrice ale cetăţeanului, iar cea de-a doua partiţie (...) va putea integra semnătura electronică calificată, emisă de un furnizor de servicii de încredere din România, pe care cetăţeanul o va putea încărca opţional", a scris Octavian Oprea, pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Foto: Freepik.com
Eolian
Canalul de Suez / FOTO: Wikipedia

Egiptenii așteaptă ca navele să revină pe Canalul de Suez

Traficul pe această cale maritimă egipteană a cunoscut o...

Cercetători/ FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Agerpres / Mark Peterson POOL / EPA
Banca Centrală Europeană
Antrenament / FOTO: Captură ecran
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Lucrător
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Animale de companie / FOTO: Freepik
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă

pixel