Ce fac pensionarii cu banii primiți în plus, din eroare de calcul, după recalculare

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Senatul a aprobat o propunere legislativă care vine să lămurească această problemă.

O nouă propunere legislativă votată de Senat prevede că pensionarii care au primit sume suplimentare din cauza unor erori de calcul nu vor fi obligați să returneze aceste sume. Inițiativa vine să completeze Legea 125/2014, care asigură scutirea de la plata unor debite provenite din pensii, și are ca scop protejarea pensionarilor în fața unor greșeli administrative.

Indiferent de baza de calcul

Senatul este prima cameră decizională, proiectul urmând să fie trimis, acum, spre dezbatere și vot final, la Camera Deputaților. Propunerea extinde scutirea de la plată a debitelor și sumelor acordate din erori de calcul, conform noii legi a pensiilor. 

Astfel, pensionarii care au beneficiat de recalculări greșite nu vor fi obligați să restituie sumele primite în plus,  indiferent dacă acestea au fost acordate în baza vechii legi, Legea 263/2010, sau a noii legi, Legea 360/2023. 

Ceea ce înseamnă că orice diferențe pozitive, apărute în urma unor erori administrative de recalculare, vor rămâne în contul pensionarilor, fără ca aceștia să fie nevoiți să le returneze.

Un plus de siguranță financiară

Noua formulare a legii stipulează că „debitele constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina pensionarilor aflați în evidența sistemului public de pensii la data intrării în vigoare a prezentei legi, reprezentând sume încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizație socială pentru pensionari și indemnizație pentru însoțitor, nu se recuperează”.

Această schimbare legislativă aduce o protecție suplimentară pensionarilor, care nu vor mai fi afectați de greșelile de calcul comise de administrațiile locale sau de sistemul public de pensii, oferindu-le astfel o siguranță financiară mai mare.

Excepții de la regulă

Ca orice act normativ, și în cazul de față există excepții. Pensionarii care au beneficiat de sume suplimentare în urma unor declarații false, utilizarea de documente neconforme sau nerespectarea obligațiilor legale, vor fi în continuare obligați să restituie acele sume. Această regulă se aplică în cazurile în care diferențele de plată au fost cauzate de faptele pensionarului, cum ar fi folosirea unor documente falsificate sau nedeclararea cumulului pensiei cu alte venituri.

De asemenea, cei care au obținut pensii mai mari decât cele cuvenite din cauza unor informații neconforme cu realitatea, sau care nu au respectat obligațiile legale privind cumulul pensiei cu venituri din activități salariale sau independente, nu vor beneficia de scutirea de la plata acestor sume. În aceste cazuri, pensionarii vor fi obligați să returneze diferențele primite necuvenit.

Impactul noii legi asupra pensionarilor

Noua lege are ca scop eliminarea poverii financiare asupra pensionarilor, în special a celor care nu au greșit cu nimic. În multe cazuri, pensionarii nu au fost la curent cu greșelile făcute în procesul de recalculare, iar cerințele de returnare a unor sume deja cheltuite le-ar putea provoca dificultăți financiare majore.

Pentru a asigura aplicarea efectivă a acestei noi măsuri legislative, autoritățile vor trebui să actualizeze normele Legii 125/2014 în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi în cazul în care va primi vot favorabil și din partea deputaților. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu
Instalație de gaze

pixel