Ce urmează pentru economia mondială? FMI revizuiește previziunile pentru 2025
FMI a publicat vineri un nou...
Faptul că Saudi Aramco a detronat Apple Inc. de pe locul întâi ca cea mai valoroasă companie din lume subliniază apetitul investitorilor pentru petrol și gaze, în timp ce țările din întreaga lume se luptă cu o inflație galopantă și se tem de lipsa de energie.
Cumpărarea viitorului prin intermediul acțiunilor din tehnologie trece pe plan secund în fața preocupărilor din prezent, pe măsură ce combustibilii fosili își reafirmă importanța critică în toate aspectele vieții de zi cu zi. Inflația ridicată este susținută de creșterea costurilor energetice care se răsfrânge asupra tuturor aspectelor economiei, de la alimente până la călătoriile cu avionul.
În cea mai mare parte a ultimului deceniu, prețurile scăzute la petrol și gaze și inflația redusă au permis băncilor centrale să reducă ratele pentru a stimula economiile lor în lunga ieșire din criza financiară din 2008. Investitorii au profitat de această ocazie pentru a cumpăra în noua economie construită pe tehnologie, pe măsură ce consumatorii făceau tranziția către un viitor cu emisii reduse de dioxid de carbon.
Parc fotovoltaic. Aramco, gigantul petrolier saudit, pariază pe regenerabile
Dar economia globală încă funcționează pe bază de petrol și gaze, iar cererea în creștere după pandemie, combinată cu invazia Rusiei în Ucraina, provoacă un deficit de aprovizionare care face jocul producătorilor tradiționali de energie, notează Bloomberg. Saudi Aramco se tranzacționează acum aproape de cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, iar nouă dintre primele zece acțiuni din indicele S&P 500 din acest an sunt companii de petrol și gaze. Energia aproape că și-a dublat ponderea în indice în acest an, producătorii americani de gaze de șist și rafinăriile fiind în frunte.
Chiar și așa, răsturnarea de la tehnologie la petrol și gaze mai are încă ceva drum de parcurs. În ciuda faptului că a pierdut o treime din valoarea sa în acest an, capitalizarea de piață a Tesla Inc. este mai mult decât dublă față de cea a Exxon Mobil Corp.
Chiar dacă mișcarea se dovedește a fi de scurtă durată, iar Apple revine din nou pe primul loc, această inversare de roluri subliniază puterea forțelor majore care traversează economia globală.
Creșterea prețurilor petrolului, deși este foarte bună pentru profiturile Saudi Aramco, exacerbează creșterea inflației, ceea ce forțează Rezerva Federală să majoreze ratele dobânzilor în cel mai rapid ritm din ultimele decenii. Cu cât ratele cresc mai mult, cu atât mai mult investitorii scad valoarea viitoarelor fluxuri de venituri ale companiilor din tehnologie și împing în jos prețurile acțiunilor acestora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.
Eșec major pentru compania lui...
Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...
Când doi titani își unesc forțele, iar piața...