Ce mâncăm? Sorin Minea (Romalimenta): ”Toată lumea vinde produse naturale și tradiționale”
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ce spune Sorin Minea despre produsele BIO
Ce spune Sorin Minea despre produsele BIO
EXCLUSIV
Sorin Minea (Romalimenta) a spus ce trebuie făcut pentru a reechilibra piața cărnii de porc, a vorbit despre cele două curente de pe această piață, dar și despre produsele tradiționale. 


”Balanța cărnii de porc în România nu a fost niciodată echilibrată. În cea mai bună situație va acoperi aproximativ un pic peste 70%. Ce trebuie să facem? În primul rând să terminăm cu pesta porcină africană. Nu depinde de mine, nu depinde de procesare, depinde de ANSVSA și de guvernare”, a declarat Sorin Minea în cadrul emisiunii ”Totul despre bani”. 

Al doilea lucru care ar trebui făcut, a continuat invitatul jurnalistului Mihai Ciobanu, ”este să investim și să refacem fermele pe care le-am pierdut și să facem reproducție. Noi nu mai avem reproducție la porc de ani de zile. Din ce știu, sunt câțiva care vor să se apuce de reproducție, iar eu nu pot decât să mă bucur de acest lucru, dar în același timp îmi este frică pentru ei dacă pesta porcină nu este rezolvată. Deci, într-un fel ne învârtim în jurul cozii, dar cu ajutor de la stat se pot înființa fermele de reproducție. Tot cu ajutor de la stat se poate potoli febra porcină africană și sper să se realizeze amândouă”, și-a exprimat dorința șeful Romalimenta.  

El a explicat că ”porcul se poate reface cam în trei ani de zile. Dacă ne apucăm rapid de treabă, s-ar putea ca în vreo doi ani de zile să începem să simțim acest lucru. 

Întrebat dacă ar fi să o ia de la capăt ar investi tot în  carne, Sorin Minea a fost categoric: ”Nu. Mi-ar fi frică. Peste tot se vorbește despre necesitatea scăderii producției de carne și este ceea ce se întâmplă peste tot în lume. Părerea mea personală este că vor fi două mari curente în această afacere cu carne: un curent de volum, care sunt la un anumit preț și o anumită calitate, și un curent de nișă, dar nișa este de 10-15%, ce presupune un preț mai mare și o calitate mai bună. În același timp, se încearcă tot felul de variante, de genul produselor tradiționale. 

Eu am încercat să explic faptul că, în clipa în care se cade în derizoriu s-ar putea să pierzi. Toată lumea vinde produse naturale și tradiționale. Eu carne artificială nu am mâncat încă și nici nu știam că există. Bio este o sintagmă, din punctul meu de vedere. Produsele tradiționale, unele sunt, altele nu sunt. Acum oricine își poate pune un clop pe cap și să spună că vinde telemea de Sibiu, Dar analizele la ANSVSA arată că brânza aia are și puțină oaie și poate proveni de oriunde, inclusiv din Bulgaria. Cei care fac astfel de șmecherii pe piață, sunt cei care distrug puterea un brand”. a precizat Sorin Minea.  

În același timp, el spune că, ”în general se cumpără produse de calitate mai slabă și mai ieftină. Românul cumpără după portofel, și nu numai românul. Omul cumpără mai puțin și caută să cumpere mai ieftin. Nu întotdeauna reclama pentru mai ieftin înseamnă și mai bun, ci doar mai ieftin”, a mai spus Sorin Minea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Threads, rivalul Twitter, se lansează în Uniunea Europeană

După o lungă așteptare, Meta va lansa în sfârșit...

Un start-up vrea să învie o tehnologie sovietică

Inginerul aerospațial din spatele Regent Craft dezvoltă...

Prețul motorinei a scăzut sub 7 lei la unele benzinării

Scăderea prețurilor petrolului se simte și la...

Programele StudentInvest și FamilyStart continuă și în 2024

Programele guvernamentale de creditare StudentInvest și...

Premieră. UE reglementează inteligența artificială

Uniunea Europeană a convenit vineri asupra unei...

Furnizorii de electricitate și gaze, verificați de ANRE

ANRE efectuează în prezent 171 de inspecții la...

Motorina americană va inunda piețele europene. Explicații

Ar fi o veste bună inclusiv pentru români, dacă nu ar fi...

Criza bugetară din Germania va zgudui întreaga Europă

Germania a reprezentat o lungă perioadă un model de...

Curs valutar. Leul s-a apreciat în raport cu euro şi dolarul

Banca Naţională a României a comunicat cursul valutar.

Consiliul UE a aprobat modificarea PNRR

Astăzi, în cadrul reuniunii consiliului miniștrilor...

ISCIR va putea retrage autorizațiile stațiilor GPL

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care se...

20 de autobuze electrice intră în trafic în Capitală

Un număr de 20 de autobuze electrice dintre cele 100...

Crossuri externe