Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zile
Bun venit la ediția de azi, 29 octombrie, a...
În viaţa salariaţilor vine, uneori, şi un moment în care patronul, din diferite motive obiective sa subiective, nu poate să le plătească la timp salariile. Pentru aceste situaţiie există paşi de urmat şi reglementări clare pentru rezolvara situaţiei.
Art. 166.
(1) Salariul se plăteşte în bani cel puţin o dată pe lună, la data stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz.
(2) Plata salariului se poate efectua prin virament într-un cont bancar.
(3) Plata în natură a unei părţi din salariu, în condiţiile stabilite la art. 165, este posibilă numai dacă este prevăzută expres în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă.
(4) Întârzierea nejustificată a plăţii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
***
Cei de la platforma undelucram.ro au realizat un ghid pentru salariaţii care se confruntă cu astfel de probleme. Acesta cuprinde trei etape:
Etapa 1: Adresaţi-vă în scris angajatorului dumneavoastră
In cazul in care angajatorul a uitat sa plateasca salariile lunare, angajatul are dreptul sa intocmeasca o notificare prin care il informeaza pe angajator ca salariul sau nu a fost platit, iar daca situatia nu se schimba, angajatul il poate actiona in instanta. Specialistii in dreptul muncii va avertizeaza ca in majoritatea cazurilor angajatorii nu vor raspunde la aceste notificari.
Etapa 2: Adresaţi-vă în scris Inspectoratului Teritorial de Muncă
Angajatul care doreste sa-si recupereze drepturile salariale poate intocmi o notificare pentru a informa Inspectoratul Teritorial de Munca in legatura cu aceasta situatie. Inspectoratul este obligat sa raspunda salariatului in cel mult 30 de zile.
Etapa 3: Adresaţi-vă în scris instanţei de judecată
Potrivit specialistilor cererea de chemare in judecata pentru recuperarea salariilor se va face in termen de cel mult 3 ani de la data la care angajatorul ar fi trebuit sa achite aceste datorii. In cazul in care au trecut 3 ani, iar salariatul a decis ca doreste sa-si recupereze salariile restante, actiunea va fi respinsa ca prescrisa si persoana respectiva isi va pierde dreptul de a actiona in instanta.
Detalii, aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bun venit la ediția de azi, 29 octombrie, a...
Guvernul urmează să adopte în...
Proiectul de ordin prevede amânarea și anularea unor...
Gigantul rus Gazprom a raportat...
România și Bulgaria...
Alegerile din SUA pot afecta...
Cursul valutar comunicat de...
O analiză dată publicităţii...
ANPC propune noi reglementări pentru informarea...
Netflix extinde parteneriatul cu NBCUniversal iar...
Laurenţiu Neculaescu,...
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că în...
Coreea de Nord a trimis soldați...
După un început de săptămână...
Angajaţii a peste o sută de...
Un abces dentar este o acumulare de puroi care poate...
Germania are nevoie de reforme şi investiţii pentru a...
Probabilitate confirmată de reprezentantul Kremlinului,...
Legislația în vigoare reglementează strict dobânzile...
Este vorba despre Zhang Yiming, a cărui avere este...
Laurenţiu Neculaescu,...
Australia este cel mai mare...
Laurențiu Neculaescu,...
Grupaj de știri.