Reducerea vine ca urmare a estimărilor privind randamentele mai scăzute în România, Franţa, Bulgaria şi Ungaria, a precizat Executivul comunitar.
Producţia de porumb utilizabil în UE, în sezonul 2022/23, se va situa la 59,3 milioane tone, în scădere faţă de un nivel de 65,6 milioane tone previzionat luna trecută.
În timpul perioadei cruciale de creştere din vară, recolta de porumb este afectată de valurile de căldură şi de ceea ce ar urma să fie cea mai severă secetă din Europa din ultimii cel puţin 500 ani.
Deja, Comisia Europeană a redus estimările privind recolta de porumb cu aproape şase milioane tone, sau 8%.
În urma recoltei mai scăzute, Executivul comunitar a majorat prognoza privind importurile de porumb ale blocului comunitar în sezonul 2022/23, la 20 milioane tone, de la un nivel de 16,5 milioane tone previzionat luna trecută, şi a înrăutăţit estimarea privind exporturile UE de porumb la patru milioane tone, de la cinci milioane tone.
În contrast, Executivul comunitar a revizuit în creştere prognoza privind producţia de grâu comun utilizabil în UE în sezonul 2022/23 la 126 milioane tone, de la 123,9 milioane tone estimate în iulie.
Proiecţiile privind exporturile blocului comunitar de grâu comun au fost menţinute la 36 milioane tone.
Citește și: Seceta a distrus cultura de porumb a UE. Este cea mai mică din 2019
Creşterea temperaturilor usucă culturile de porumb din întreaga Europă, ultima dovadă a unei crize care afectează totul de la transporturile fluviale pe Rin şi până la culturile de măsline din Spania, transmite Bloomberg.
Semănat primăvara, porumbul este afectat de lipsa de precipitaţii pe măsură ce Europa se luptă cu valuri succesive de caniculă. Trei sferturi din teritoriul României, cel mai mare producător european de porumb, este afectat de diferite grade de secetă, în timp ce Franţa, al doilea mare cultivator, a înregistrat cea mai secetoasă lună iulie din istorie. Fermierii din unele părţi din Estul Germaniei ar putea pierde întreaga recoltă.
"Weekend-ul trecut am văzut lanuri unde porumbul îmi ajungea la genunchi. În mod normal, în această perioadă a anului trebuia să aibă o înălţime de 2,5 metri", spune Helmut Messner, preşedintele Asociaţiei cultivatorilor de porumb din Germania.
Culturile de porumb ale Europei sunt cea mai recentă victimă a vremii secetoase care a redus semnificativ şi nivelul apelor într-o serie de râuri importante, precum Rinul, Ronul, Dunărea şi Po. Asta paralizează atât irigaţiile cât şi navigaţia, reducând transporturile de cărbune şi producţia centralelor nucleare din Franţa, tocmai într-un moment când Europa vrea să îşi reducă dependenţa de gazele naturale ruseşti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Creştere a numărului de...
Trump și criptomonedele: Un...
Aeronavele suplimentare vor...
Randamentele obligațiunilor...
Canalele de pe Telegram au publicat videoclipuri...
Pizza de 100 de lire: Un...
Deficitul bugetar al României...
Selecție de știri pentru această dimineață.
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...