Ce se întâmplă cu fondurile AFM pe 2024. Laurențiu Neculaescu are un mesaj liniștitor

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bani - lei
Bani - lei
EXCLUSIV
Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a făcut mai multe clarificări privind 

Analistul Bogdan Chirieac l-a întrebat de Laurențiu Neculaescu ce se întâmplă cu banii pentru programele AFM, ”oamenii fiind îngrijorați acum dat fiindcă trecem în alt an, 2024, iar nevoia de bani este acută. Guvernul a emis o nouă ordonanță de urgență care afectează dur microîntreprinderile, o parte vitală a economiei românești. Și lumea se întreabă: veți mai avea bani?”.

Șeful AFM a explicat că: ”Din fericire  Administrația Fondului pentru Mediu se autofinanțează. Avem propriul buget și nu contribuim la bugetul consolidat al țării. Banii sunt alocați cu aceeași destinație în fiecare an și, drept urmare, nu sunt în posesia noastră fizică în conturi. Deci, din perspectiva finanțării acestui program, nu există nicio problemă și doresc să subliniez acest lucru pentru toată lumea. Avem banii asigurați în conturile noastre”.

Întrebat dacă banii sunt veniți cu o destinație clară, Laurențiu Neculaescu a răspuns că: ”Da, într-adevăr. O parte semnificativă din bugetul nostru provine din contribuția conform Directivei Europene privind emisiile de carbon, având o destinație specifică stabilită de această directivă europeană. Acești bani nu pot fi utilizați decât pentru proiecte care contribuie la reducerea amprentei de carbon. Nu putem lua bani de acolo și să-i folosim în alt scop în cadrul bugetului nostru. Acești bani au o destinație precisă”.

În ceea ce privește contractele semnate pentru depunerea proiectelor din 2022, Neculaescu a declarat că: ”Vorbim despre programul de stații de reîncărcare în localități, unde am semnat peste 800 de contracte, totalizând peste 518 milioane de lei în 2022. Au existat două sesiuni pentru iluminatul public, program în cadrul căruia am schimbat iluminatul stradal în cadrul unităților administrativ-teritoriale. Contractele pentru acestea, în număr de 832, au fost depuse în 2022 și semnate în 2023, dată la care evaluarea acestora a fost completată. Am avut și alte două sesiuni în 2021 pentru eficiența energetică în iluminatul public, însumând peste 1,1 miliarde de lei. De asemenea, în 2021 am deschis o sesiune similară pentru eficiența energetică în clădirile publice, unde am semnat 598 de contracte, în valoare de aproape 1,5 miliarde de lei. Am avut și proiecte în cadrul PNRR, în special pentru branșamente către populația cu venituri reduse, unde am semnat contracte de peste 50 de milioane de lei. În total, până în 2023, am semnat 2.235 de contracte în valoare de aproape 3,2 miliarde de lei”.

Președintele AFM a mai precizat că: ”În 2023, semnarea contractelor a fost limitată, majoritatea fiind semnate în 2022. Așa cum am menționat, fiecare program necesită o perioadă de evaluare a aplicațiilor. De exemplu, programul Casa Verde Fotovoltaice, cu cei 90.000 de beneficiari și un buget de 1,75 miliarde, a fost suspendat și nu am reușit să semnăm contractul. Nu este inclus în această listă. În acest program, avem în plan să semnăm aproximativ 90.000 de contracte la începutul anului viitor, totalizând 1,7 miliarde de lei”.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel