Ce vrea China de la criza dintre Ucraina și Rusia

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Fiecare cu interesul lui
Fiecare cu interesul lui
Pe măsură ce războiul declarațiilor dintre SUA și Rusia se intensifică în legătură cu Ucraina, în scenă a intrat în actor important: China. 

Moscova și Beijingul dat publicității o declarație prin care au subliniat o apropiere de poziții într-o serie de chestiuni de politică externă. Printre altele, Moscova afirmă, în textul menționat, că susține punctul de vedere al Beijingului cu privire la Taiwan și că se opune independenței insulei. În document nu este însă pomenită Ucraina. 

În schimb, cele două țări acuză NATO că adoptă ideologia Războiului Rece și își exprimă, de asemenea, îngrijorarea cu privire la pactul de securitate Aukus dintre SUA, Marea Britanie și Australia. Este clar că Beijingul este de partea Moscovei, dar de ce și cum face acest lucru depășește istoria lor, scrie BBC.

Este ultimul scut

Linia oficială a Chinei privind criza din Ucraina este prudentă și nuanțată și nu susține cu adevărat utilizarea forței militare de către Rusia împotriva fostului său vecin sovietic. În schimb mass-media de stat au fost mai directe. Într-o perioadă de creștere a sentimentului anti-occidental în China, criza ucraineană este prezentată ca un alt exemplu al eșecurilor Occidentului.

Acea presă susține că NATO, condusă de SUA, se comportă ca un bătăuș, refuzând să respecte dreptul suveran al altor țări, precum Rusia și China, de a-și apăra teritoriul. Cotidianul Global Times afirmă chiar că "relația și legătura tot mai strânse dintre China și Rusia reprezintă ultimul scut ce apără ordinea mondială", în timp ce un raport al agenției de presă de stat Xinhua anunță că SUA încearcă să "distragă atenția națională" și să "își relanseze influența asupra Europei".

"Cred că scopul este de a submina puterea de influență a SUA, de a păta credibilitatea și atractivitatea instituțiilor liberale”, apreciază analiștii. După anexarea Crimeii și pe fondul sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, Moscova a căutat sprijinul Beijingului, care i-a oferit susținere diplomatică și economică. 

Un rol mai important 

De atunci, relația a înflorit și mai mult. China este de ani de zile cel mai mare partener comercial al Rusiei, comerțul bilateral atingând anul trecut un nou record de 147 miliarde de dolari (108 miliarde de lire sterline). De asemenea, cele două țări au semnat anul trecut o foaie de parcurs pentru legături militare mai strânse, intensificând în același timp exercițiile militare comune.

Citește și Rușii au dat ALARMA: Trei bombardiere strategice ridicate în AER

Citește și Dacă Putin atacă, alte țări îi vor urma exemplu! Va fi un HAOS de NEDESCRIS

Cu toate acestea, ambele țări au în prezent relații deosebit de tensionate cu Occidentul. "Beijingul și Moscova au un interes comun de a se apăra împotriva SUA și a Europei și de a juca un rol mai important în politica internațională", spune Chris Miller, profesor de istorie internațională la Universitatea Tufts.

Costuri mai mari, mai mici 

În cazul unei escaladări a conflictului care să ducă la sancțiuni occidentale împotriva Rusiei, experții consideră că este probabil ca China să vină în ajutorul economiei rusești, așa cum a făcut-o și în trecut. Aceasta ar putea include furnizarea de sisteme de plată alternative, împrumuturi pentru băncile și companiile rusești, creșterea achizițiilor de petrol rusesc sau chiar respingerea totală a controalelor SUA asupra exporturilor.

Având însă în vedere costurile uriașe la care s-ar expune China dacă ar proceda astfel, experții consideră că, deocamdată, Beijingul nu va face decât să fie și în continuare ecoul liniei Moscovei. "Susținerea retorică a Rusiei are un cost mult mai mic pentru Beijing", spune Miller.

Un conflict militar în Ucraina ar distrage atenția Statelor Unite, ceea ce ar fi, fără îndoială, un avantaj pentru China. Dar mulți observatori cred Beijingul nu dorește război. În acest moment, China caută să își stabilizeze relația cu SUA", explică Bonnie Glaser, de la German Marshall Fund. Dacă Beijingul ar acorda un sprijin mai puternic Moscovei, acest lucru "ar putea crea mai multă tensiune cu SUA, inclusiv o divizare mai accentuată între democrație și autocrație", a estimat ea pentru  BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel