Cea mai neagră zi pentru Apple, Microsoft, Alphabet și NVIDIA

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O zi cu pierderi uriașe
O zi cu pierderi uriașe
Pentru Apple, Microsoft, Alphabet și NVIDIA, 13 septembrie a fost cea mai proastă zi de tranzacționare din 2020 încoace

Valoarea de piață combinată a celor mai mari șase companii din SUA a scăzut cu peste 500 de miliarde de dolari în ședința de tranzacționare de marți, 13 septembrie. Catalizatorul prăbușirii a fost publicarea datelor privind inflația din SUA, relatează CNBC.

Prețurile de consum în Statele Unite au crescut în august cu 8,3% în ritm anual, față de prognoza de 8,1%, în timp ce indicele prețurilor de consum pentru toți consumatorii din mediul urban (IPC-U), care acoperă cea mai mare parte a populației americane, a crescut cu 0,1% în termeni ajustați sezonier. Asta în condițiile în care se preconiza o scădere cu 0,1% față de iulie. În luna respectivă, IPC-U a rămas neschimbat față de luna iunie.

Inflația de bază (creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor, cu excepția alimentelor și a energiei) a fost de 6,3%, față de așteptările de 6,1%. Cheltuielile pentru locuințe, alimente și servicii medicale au fost principalele motoare de creștere. În același timp, creșterea prețurilor la alimente (+11,4%) a fost cea mai mare de la sfârșitul lunii mai 1979.

În acest context, indicele NASDAQ Composite a înregistrat cea mai mare scădere intraday din iunie 2020, de 5,16%, pentru a închide la 11.633,5 puncte. Fondul Invesco QQQ ETF tranzacționat la bursă și care urmărește indicele NASDAQ 100, s-a prăbușit cu 5,5%, cel mai slab rezultat intraday din martie 2020. Printre primele 10 companii din portofoliul fondului se numără Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, NVIDIA și Meta. Titlurile de valoare ale acestora au înregistrat, la închiderea sesiunii de tranzacționare din 13 septembrie, următoarele evoluții: 

- Apple - în scădere cu 5,87%, compania a pierdut 154,11 miliarde de dolari din valoarea de piață. Aceasta este cea mai mare scădere a cotațiilor din septembrie 2020;

- Microsoft - în scădere cu 5,5%, compania a pierdut 109,33 miliarde de dolari din capitalizare. Aceasta este cea mai mare scădere din septembrie 2020;

- Alphabet - în scădere cu 5,9%, compania a pierdut 85,32 miliarde de dolari din valoarea de piață. Aceasta este cea mai mare scădere din martie 2020;

- Amazon - s-a prăbușit cu 7,06%, valoarea de piață a companiei a scăzut cu 98,11 miliarde de dolari, cea mai mare scădere din mai 2022;

- Meta - s-a prăbușit cu 9,37%, capitalizarea companiei s-a redus cu 42,55 miliarde de dolari. Aceasta este cea mai mare scădere a acțiunilor din februarie 2022;

- NVIDIA - s-a prăbușit cu 9,47%, capitalizarea a scăzut cu 34,21 miliarde de dolari, cea mai mare pierdere din martie 2020.

Citește și Băncile franceze, promisiune privind majorarea comisioanelor în 2023

Acțiunile din afara sectorului tehnologic au suferit, de asemenea, pierderi semnificative. De exemplu, S&P 500 a scăzut cu 4,32%, până la 3.932,69 puncte, iar Dow Jones Industrial Average a pierdut 3,94%, până la 31.104,97 puncte. Analistul șef al Danske Bank, Arne Rasmussen, a declarat că cifrele neașteptate ale inflației de luna trecută au crescut prima de risc și incertitudinea în cazul tuturor activelor.

Titlurile din sectorul tehnologic sunt deosebit de sensibile la modificările așteptărilor privind ratele dobânzilor, deoarece evaluările lor se bazează în mare măsură pe perspectivele de creștere viitoare, precizează Financial Times.

Potrivit CME Group, în urma publicării statisticilor privind inflația, piața și-a mărit estimarea privind probabilitatea ca Fed să majoreze ratele cu 100 de puncte de bază dintr-o dată. Prognoza consensuală este pentru o majorare a ratei de 75 de puncte de bază. Imediat după publicarea datelor privind inflația, traderii au exclus complet posibilitatea unei creșteri de 50 de puncte de bază a dobânzii Rezervei Federale. Următoarea reuniune a Fed pe această temă va avea loc în perioada 20-21 septembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Kenneth Langone, cofondatorul Home Depo

Recesiunea bate la uşa României

Riscul de recesiune a crescut semnificativ şi este posibil să avem o...

Grafica: Mihai Ciobanu
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Foto: Freepik.com
SUA / UE. Foto: Freepik.com
Bani

Anunț de ultimă oră de la BNR: Ce se întâmplă cu dobânzile!

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a...

Secretarul de presă al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov
Victor Ponta
Titluri Tezaur / Ilustrațe: Oana Pavelescu

Românii pot cumpăra de azi titluri Tezaur

Românii pot investi începând de luni, 7 aprilie, în...

Foto: Freepik.com
Bani. Foto: Freepik.com

Curăţenia de primăvară în România! Ediția 2025 / video

DC Media Group, trust media din care fac parte DC News,...

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Foto: Freepik.com
Bani / Foto: DCBusiness

Curs BNR. Leul pierde teren la început de săptămână

Banca Națională a României a anunțat cursul leului...

Formular / Foto: Freepik

ANAF bagă o nouă taxă pentru băieții deștepți din energie!

ANAF introduce o nouă obligație declarativă pentru...

Donald Trump

Un mesaj fără precedent pentru Trump vine din Japonia

Un mesaj fără precedent din partea uneia dintre cele mai...

Vânzarea de benzină este limitată / Foto: Unsplash

Prețul carburanților. Cât costă un plin astăzi, 7 aprilie

Urmează o ieftinire substanțială a carburanților? Logic,...

Maros Sefcovic / FOTO: Wikipedia
Bursa de Valori București
Miliardarul american Bill Ackman

Miliardarul Bill Ackman îi cere lui Trump să dea înapoi

Miliardarul și administratorul de fonduri Bill Ackman,...

Stop oricăror operațiuni / FOTO: Freepik
ANAF / Foto: DCBusiness

pixel