Cehia anunţă că nu mai depinde de gazele naturale din Rusia

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Gaze naturale / Foto: Arhivă
Gaze naturale / Foto: Arhivă
Cehia a anunţat că nu mai depinde de importul de gaze naturale din Rusia.

Republica Cehă nu mai depinde de gazele naturale ruseşti după ce şi-a redus radical importurile în ultimul an, de când Moscova a invadat Ucraina, informează duminică dpa.

În luna ianuarie, importurile de gaze ruseşti au scăzut la zero, a scris sâmbătă seara pe Twitter ministrul Industriei şi Comerţului, Jozef Sikela.

El nu a precizat dacă ţara este permanent independentă de gazul rusesc, a informat agenţia de presă CTK.

Republica Cehă era aproape în totalitate dependentă de gazul rusesc în ultimii ani, a spus Sikela. Dar odată ce livrările prin conducta Nordstream au fost întrerupte, Praga le-a înlocuit cu importuri prin Germania din alte surse, a adăugat el.

Republica Cehă importă acum în principal gaz din Norvegia şi gaz lichefiat din Belgia şi Ţările de Jos.

Cota importurilor din Rusia, tranzitate prin Slovacia, a scăzut la 2,2% în ultimele luni şi la zero în luna ianuarie, a precizat Jozef Sikela.

Republica Cehă este unul din cei mai hotărâţi susţinători ai Ucrainei. Praga a subliniat, de asemenea, în repetate rânduri, importanţa adoptării unor sancţiuni dure împotriva Rusiei.

 

Preţul gazelor naturale în Europa scade sub 50 de euro pentru un Megawatt-oră

 

Cotaţiile de referinţă la gazele naturale pe piaţa din Europa au scăzut joi dimineaţa sub 50 euro pentru un Megawatt-oră, pentru prima dată în ultimele 17 luni, în urma diminuării temerilor privind criza energetică în regiune, transmite Bloomberg.

Preţurile au scăzut cu peste 80% faţă de vârful din august, când reducerea livrărilor de gaze ruseşti a provocat Europei costuri de aproximativ o mie de miliarde de dolari, afectând economia regiunii şi alimentând inflaţia ridicată. Acum, Europa se redresează, vremea blândă a redus cererea pentru încălzire, în timp ce continentul a importat gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a compensa tăierea livrărilor de gaze din Rusia. Stocurile sunt acum la un nivel mult mai ridicat decât în mod obişnuit în această perioadă a anului.

La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 4,8%, până la 49,50 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai redus nivel pe parcursul unei zile din septembrie 2021. Anul acesta preţul a scăzut cu aproximativ 35%, dar încă este dublu faţă de nivelul obişnuit pentru această perioadă a anului.

Analiştii avertizează că preţurile ar putea creşte dacă vremea se va răci semnificativ sau dacă vor exista perturbări în aprovizionare. Concurenţa cu Asia pentru gaze naturale lichefiate ar putea crea riscuri. Europa va trebui să umple depozitele cu o cantitate mai redusă de gaze din Rusia decât în vara anului trecut, susţin analiştii.

Livrările consistente de gaze lichefiate şi gradul ridicat de umplere a depozitelor de gaze conferă Europei încrederea necesară că va traversa restul iernii fără probleme în aprovizionarea cu energie.

Preţul gazelor scade, ceea ce a mai eliminat o parte din îngrijorările cu privire la inflaţie şi economia europeană. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel