Programul Noua Casă 2025. Cătălin Leonte (FNGCIMM): Marele avantaj este avansul cerut
Cătălin Leonte, directorul...
A venit criza, forintul se duce în jos fără oprire, iar supermarketurile din Ungaria sunt luate cu asalt de cehii, slovacii şi austriecii din zonele de graniţă.
Slovacia este în zona euro din 2009 şi un mit larg răspândit printre cetăţeni este că adoptarea euro a dus la scumpiri. Faptul că forintul ungurilor bate săptămânal record după record în plonjonul său faţă de monedele mari, dar mai ales faţă de dolar, îi încurajează pe slovaci să vină la cumpărături în Ungaria.
Moneda lor este acum un avantaj care le oferă o putere de cumpărare mai mare. Austriecii folosesc euro de 23 de ani. Index.hu arată că în urmă cu trei ani un euro costa
330 de forinţi. Acum, un euro valorează cam 420 de forinţi, dar acesta este un curs stabilizat după o intervenţie la sacrificiu din partea băncii centrale maghiare. Mulţi spun că moneda maghiară nu-şi va găsi echilibrul natural prea curând. Poate doar dacă guvernul reuşeşte să înduplece Comisia Europeană să-i dea fonduri europene, notează Mediafax.
Ziarul de limbă maghiară din Slovacia Új Szó scrie că numărul cetăţenilor slovaci care-şi fac cumpărăturile în Ungaria creşte. Austriecii profită şi ei de puterea de cumpărare superioară a euro. Un cetăţean din Rajka, o comună de lângă graniţa slovaco-ungară, spune că cu aceiaşi bani poate cumpăra din Ungaria de două ori mai multă carne decât de la el din ţară.
De asemenea, pentru un străin este mai ieftin să cumpere din Ungaria lactate, fructe şi legume. Pentru unguri, în schimb, inflaţia şi costurile prea mari fac ca produsele de obicei ieftine să devină scumpe sau chiar o raritate.
Index.hu a descoperit că numărul de ferme de vaci şi oi producătoare de lapte care se închid este în creştere. Energia scumpă şi seceta au lovit crunt această parte a agriculturii. De aceea, produsele din lapte vor continua să se scumpească. În estul ţării, procurarea nutreţului este o problemă, iar preţurile mari ale energiei îi afectează pe toţi.
Index.hu aminteşte că în iulie lanţul de retail Tesco a început să importe carne de pui din Slovacia pentru că în Ungaria era penurie. În aceste condiţii, nu este exclus ca slovacii să vină în Ungaria să cumpere mai ieftin produse importate chiar din Slovacia. Hungary Today scrie că din disputa dintre Budapesta şi Comisia Europeană singurii câştigători sunt consumatorii din zona euro.
Dar site-ul de ştiri aminteşte că o situaţie întrucâtva asemănătoare era şi pe vremea comunismului, doar că atunci accesul străinilor era mai uşor de blocat. Ungaria obişnuia să-şi protejeze pieţele de turismul de cumpărături în timpul comunismului introducând controale stricte la frontieră atât în sud, cât şi în nord.
Cetăţenii români puteau cu mare dificultate să intre în ţară, în timp ce uneori chiar şi cehoslovacii puteau vizita Ungaria doar de două ori pe an, iar produsele alimentare găsite la ei la întoarcere erau confiscate de vameşi, potrivit Antena3.
Miliardarii planetei sunt la Castelul Bran! Ce averi dețin
Castelul Bran a fost închiriat complet de un miliardar american, prieten cu Elon Musk, pentru petrecerea de Halloween care va avea loc mâine. Peter Thiel, co-fondator al PayPal a ajuns încă de seara trecută în România, alături de un alt miliardar american.
Pe lista invitaţilor s-ar mai afla Sergey Brin, fondatorul Google, Steve Jurvetson, fondatoul Hotmail, Luke Nosek, co-fondator al Paypal, dar şi vedete mondiale, actori şi artişti.
O altă invitată însă, Julia Sandstrom, actriță și DJ, a anunțat fără menajamente că se află în România, iar imaginile și comentariile de pe rețelele sociale îi arată încântarea: „Transilvania, atât de pitorească, ținutul unde cutreieră vampirii și lupii”, a comentat ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cătălin Leonte, directorul...
În contextul în care dolarul este în scădere accentuată...
Ministerul Energiei a lansat în...
Uniunea Europeană încearcă să...
Ministrul Energiei, Sebastian...
A doua putere economică mondială își propune să domine...
În deșertul arid al Arizonei,...
Ele tronează, impunătoare, în...
Linia ar urma să lege capitala, de pe malul estic al...
Fondul Monetar Internațional...
Capitala Italiei a fost...
Cătălin Leonte, Director...
Ultimele date publicate de...
Este singura țară din G7 care a înregistrat o recesiune...
Statul a aprobat vânarea a peste 34.000 de căprioare...
Grupaj de știri.
Recent, a intrat în vigoare o...
Ministrul Finanțelor, Tanczos...
Au fost înregistrate și creșteri importante.
Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...
Președintele Statele Unite...
Leul s-a menținut stabil față...
Un prim test are loc la Osaka.
Prețurile la cupru au scăzut...
Un studiu elaborat de...
Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...
Este vorba de politica monetară...
Republicanii din Congresul...