Cehii, slovacii şi austriecii îşi fac cumpărăturile în Ungaria, după ce forintul s-a prăbuşit pe cursul valutar
Autor: Antonia Popescu | 30 oct 2022, 11:09
Cehii, slovacii şi austriecii îşi fac cumpărăturile în Ungaria, după ce forintul s-a prăbuşit pe cursul valutar
Cehii, slovacii şi austriecii îşi fac cumpărăturile în Ungaria, după ce forintul s-a prăbuşit pe cursul valutar
Turismul pentru cumpărături nu este ceva nou în Europa. Când continentul nu era scufundat în inflaţie, elveţienii cumpărau mai ieftin din Germania, iar românii din Bulgaria.

A venit criza, forintul se duce în jos fără oprire, iar supermarketurile din Ungaria sunt luate cu asalt de cehii, slovacii şi austriecii din zonele de graniţă.

Slovacia este în zona euro din 2009 şi un mit larg răspândit printre cetă­ţeni este că adoptarea euro a dus la scumpiri. Faptul că forintul ungurilor bate săptămânal record după record în plonjonul său faţă de monedele mari, dar mai ales faţă de dolar, îi încurajează pe slovaci să vină la cumpărături în Ungaria.

Moneda lor este acum un avantaj care le oferă o putere de cumpărare mai mare. Aus­trie­cii folosesc euro de 23 de ani. Index.hu arată că în urmă cu trei ani un euro costa

330 de forinţi. Acum, un euro valorează cam 420 de forinţi, dar acesta este un curs sta­bili­zat după o intervenţie la sacrificiu din partea băncii centrale maghiare. Mulţi spun că mo­neda maghiară nu-şi va găsi echilibrul natural prea curând. Poate doar dacă guvernul reu­şeş­te să înduplece Comisia Europeană să-i dea fonduri europene, notează Mediafax.

Ziarul de limbă maghiară din Slovacia Új Szó scrie că numărul cetăţenilor slovaci care-şi fac cumpărăturile în Ungaria creşte. Austriecii profită şi ei de puterea de cum­părare superioară a euro. Un cetăţean din Rajka, o comună de lângă graniţa slovaco-un­gară, spune că cu ace­iaşi bani poate cumpăra din Ungaria de două ori mai multă carne decât de la el din ţară.

De asemenea, pentru un străin este mai ieftin să cumpere din Ungaria lacta­te, fructe şi legume. Pentru un­guri, în schimb, inflaţia şi costurile prea mari fac ca produsele de obicei ieftine să devină scumpe sau chiar o raritate.

Index.hu a descoperit că numărul de fer­me de vaci şi oi producătoare de lapte care se închid este în creştere. Energia scumpă şi se­ceta au lovit crunt această parte a agriculturii. De aceea, produsele din lapte vor continua să se scumpească. În estul ţării, procurarea nutreţului este o problemă, iar preţurile mari ale energiei îi afectează pe toţi.

Index.hu aminteşte că în iulie lanţul de retail Tesco a început să importe carne de pui din Slovacia pentru că în Ungaria era penurie. În aceste condiţii, nu este exclus ca slovacii să vină în Ungaria să cumpere mai ieftin pro­duse importate chiar din Slovacia. Hungary Today scrie că din disputa dintre Budapesta şi Comisia Europeană singurii câştigători sunt consumatorii din zona euro.

Dar site-ul de ştiri aminteşte că o situaţie întrucâtva asemănătoare era şi pe vremea co­mu­nismului, doar că atunci accesul străi­nilor era mai uşor de blocat. Ungaria obişnuia să-şi protejeze pieţele de turismul de cumpă­rături în tim­pul comunis­mului introdu­când controa­le stricte la fronti­eră atât în sud, cât şi în nord.

Cetăţenii români pu­teau cu mare dificultate să intre în ţară, în timp ce uneori chiar şi cehoslovacii puteau vizita Ungaria doar de două ori pe an, iar produsele alimentare găsi­te la ei la întoarcere erau confiscate de vameşi, potrivit Antena3.

Miliardarii planetei sunt la Castelul Bran! Ce averi dețin

Castelul Bran a fost închiriat complet de un miliardar american, prieten cu Elon Musk, pentru petrecerea de Halloween care va avea loc mâine. Peter Thiel, co-fondator al PayPal a ajuns încă de seara trecută în România, alături de un alt miliardar american.

Pe lista invitaţilor s-ar mai afla Sergey Brin, fondatorul Google, Steve Jurvetson, fondatoul Hotmail, Luke Nosek, co-fondator al Paypal, dar şi vedete mondiale, actori şi artişti.

O altă invitată însă, Julia Sandstrom, actriță și DJ, a anunțat fără menajamente că se află în România, iar imaginile și comentariile de pe rețelele sociale îi arată încântarea: „Transilvania, atât de pitorească, ținutul unde cutreieră vampirii și lupii”, a comentat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

ROBOR, 1 februarie 2023. Indicele bancar a scăzut

Indicele bancar a înregistrat o nouă scădere.

Piaţa unică a împlinit 30 de ani

Comisia Europeană a publicat marţi "Raportul anual privind piaţa unică...

Spania majorează salariul minim cu 8%

Premierul spaniol Pedro Sanchez anunţă o creştere cu 8%...

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în 2022

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în...

Prețul uraniului, așteptat să crească în 2023

Probabil că va exista o nouă revenire a prețurilor...

AUR: Cererea mondială a atins cel mai ridicat nivel din 2011

Metalul prețios și-a recâștigat rolul de refugiu...

Skoda reduce producţia din cauza deficitului de cipuri

Skoda Auto, o divizie a grupului german Volkswagen, va...

Cel mai bogat armator grec este o femeie de 40 de ani

În Grecia, o țară în care transportul maritim este rege,...

Crossuri externe