Cel mai bine plătit bugetar, responsabil de tăierile pădurilor, a fost demis

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ovidiu Badea
Ovidiu Badea
Șeful Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură (INCDS) "Marin Dracea", Ovidiu Badea, a fost demis din funcție. 

Ovidiu Badea a ocupat funcția de director general al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură (INCDS "Marin Dracea"), de unde încasa lunar o leafă de 162.000 lei brut.

Motivul oficial pentru care Ovidiu Badea a fost demis este, însă, legat de alte probleme. Badea a fost dat afară pentru că a ascuns adevărul despre volumul de lemn recoltat anual din pădurile României și fiindcă nu poate justifică dispariția a circa 6 milioane de lei din bugetul institutului.

Ovidiu Badea a ascuns informații de interes public din Inventarul Forestier Național care arată că 20 de milioane de metri cubi de lemn dispar în fiecare an fără acte.

”Domnul director Badea, dacă nu a fost convins de corectitudinea datelor de la Departamentul IFN, trebuia ca, într-un an de zile, să vină cu o alternativă, cu date concrete care să fie prezentate opiniei publice. Consider că este inadmisibil ca, la mai bine de un an de la finalizarea IFN, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură să nu poată face o evaluare a valorii lemnului recoltat din pădurile României. Domnul Badea a contestat această cifră. Prin urmare, l-am întrebat care sunt măsurile concrete pe care le poate prezenta, dar nici până la această dată nu le-a prezentat. Ministerul Educaţiei nu va accepta ascunderea informaţiilor de interes public şi discreditarea unor profesionişti din sistem pentru că au refuzat să tacă", a explicat ministrul Educației, Monica Anisie.

La rândul său, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a menţionat că toţi cei care vor lucra în ministerul de resort sau în celelalte ministere trebuie să fie oameni vizionari, care să accepte situaţia în care se află România astăzi şi să ofere soluţii pentru a le rezolva.

"Decizia de astăzi este un semnal pe care îl transmitem tuturor celor care cred că mai pot conduce instituţiile în nume propriu, tuturor celor care cred că instituţia sunt ei şi pot face tot ce vor ei. Pe domnul Ovidiu Badea, de astăzi fost director general al INCDS, îl reprezintă perfect răspunsul pe care l-a dat unui coleg, director din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor la întrebarea 'Ce vom spune atunci când opinia publică şi presa vor întreba de ce lipseşte din Raportul IFM volumul masei lemnoase recoltate din pădurilor României?', iar domnul Badea a spus: 'Spuneţi că nu l-aţi primit de la INCDS'. Această atitudine se opreşte aici. Problemele cu care ne confruntăm astăzi sunt grave, iar în momentul de faţă avem nevoie de persoane care să-şi asume responsabilităţi. Toţi cei care vor lucra în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor sau în cadrul ministerelor din Guvernul României trebuie să fie oameni vizionari care să accepte situaţie în care suntem astăzi şi să ofere soluţii pentru a rezolva aceste probleme pe viitor", a afirmat Alexe.

Institutul Naţional de Cercetări-Dezvoltare şi Amenajări Silvice (INCDS) este responsabil pentru proiectarea şi punerea în aplicare a Inventarului Forestier Naţional (IFN), pentru efectuarea măsurătorilor de teren, prelucrarea şi analiza datelor din inventar şi publicarea rezultatelor obţinute. INCDS se află în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

IFN este inspirat din diferite inventare forestiere folosite în prezent în ţările europene, cu adaptările corespunzătoare caracteristicilor vegetaţiei forestiere şi condiţiilor de relief din România.

Conform IFN - Ciclul III, la ora actuală, în România, suprafaţa forestieră este de 6,9 milioane de hectare, iar volumul de lemn pe picior se ridică la 2,2 miliarde de metri cubi. Cantitatea de lemn recoltat din pădurile României se ridică la 38,6 milioane metri cubi.

IFN este principalul furnizor de date pentru raportarea indicatorilor de gestionare durabilă a pădurilor, conform angajamentelor asumate de ţara noastră în cadrul Conferinţei ministeriale pentru protecţia pădurilor în Europa (MCPFE). El furnizează, de asemenea, date indispensabile raportărilor pentru Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite privind schimbarea climei/Protocolul de la Kyoto (UNFCCC/KP) şi pentru Convenţia privind diversitatea biologică (CBD). 

Badea nu și-a mai publicat declarația de avere din anul 2014. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București / FOTO: Facebook
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Bill Gates
Grafică: Oana Pavelescu / DCBusiness
Tehnologie Apple

Tot ceea ce se știe despre iOS 19

În Europa, utilizatorii de iPhone și iPad așteaptă luna aprilie pentru a...

Benzinărie

Cât costă benzina și motorina astăzi, 12 ianuarie 2025

Prețul carburanților continuă să crească. 

În magazin / FOTO: Freepik
Petroliști
Lingouri de aur

Aurul crește chiar și când dolarul și ratele dobânzilor urcă

Prețurile la aur au urcat, în timp ce dolarul și...

Ursula van der Leyen și Viktor Orban
New Glenn / FOTO: Wikipedia
Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă / FOTO: Freepik
Înaltă tensiune / FOTO: Freepik

Producţia de energie electrică şi termică va scădea în 2025

Este estimarea Comisiei Naționale de Strategie și...

Un adevărat monstru / FOTO: Wikipedia

Tansuo-3: China dezvăluie o premieră mondială

China și-a construit o reputație solidă în explorarea...

Muncitor uzină siderurgică / sursa foto: Freepik.com
Renault
Va fi cea mai mare tranzacție a anului
Euro / sursa foto: Freepik.com

Datoria publică: „Trei” Europe și o singură monedă

Uniunea Europeană reunește țări cu istorii, structuri...

Militar chinez la laptop / FOTO: Freepik

China dezvoltă o armă energetică terifiantă

China face un pas înainte în cursa înarmărilor,...

Meta / sursa foto: Freepik.com

Meta renunță la programele dedicate diversității

Decizia vine la doar trei zile după ce compania a...

Statuia misionarului luteran danez-norvegian Hans Egede din capitala Groelandei, Nuuk
Compania NIS / FOTO: Wikipedia
Într-un magazin de bijuterii din aur / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Poluare Kerci
Redacția Mediafax
Statuia Libertății din New York

Data de la care românii pot merge în SUA fără viză

Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a...


pixel