Cel mai bogat european din Generația Y este moștenitorul imperiului Red Bull
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Imperiul Redbull are acum un nou stăpân
Imperiul Redbull are acum un nou stăpân
Pe lângă faptul că deține jumătate din cea mai mare companie de băuturi energizante din lume și două echipe de Formula 1, Mark Mateschitz mai deține și un altfel de titulatură: este cel mai bogat european din Generația Y.

Austriacul în vârstă de 30 de ani, care a moștenit o participație de 49% din Red Bull GmbH în urma decesului tatălui său, Dietrich, luna trecută, are acum o valoare de 15,7 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. 

Transferul de avere face parte dintr-o nouă eră pentru Red Bull, producătorul omniprezentei băuturi energizante. În ultimele patru decenii, Dietrich Mateschitz a profitat de popularitatea mărcii companiei pentru a construi un imperiu de marketing sportiv care include totul, de la fotbal la curse auto și ciclism montan.

Mateschitz, care s-a ocupat de divizia organică a Red Bull pentru băuturile produse din surse naturale, intenționează acum să se concentreze pe rolul său de acționar, mai degrabă decât să ajute la conducerea operațiunilor zilnice ale companiei, la fel ca tatăl său, le-a transmis angajaților vineri într-o scrisoare.

Un trio de directori care au lucrat la Red Bull în timpul vieții lui Dietrich Mateschitz au demisionat ca parte a revizuirii managementului. Aceștia vor continua să fie consultanți pentru companie, care deține și clubul german de fotbal RB Leipzig și care a plătit un dividend record de 866 milioane de euro lui Dietrich pentru rezultatele de anul trecut. Doi dintre ei vor lucra direct cu Mark ca directori ai holdingului său pentru Red Bull.

"Ei vor sprijini nu numai consiliul de administrație, ci și pe noi toți, pentru a continua cu succes munca tatălui meu", a declarat Mateschitz, acum și cea mai bogată persoană din Austria, în scrisoare.

Dietrich Mateschitz a co-fondat Red Bull în 1984 împreună cu antreprenorul thailandez Chaleo Yoovidhya, după ce a descoperit în timpul unei călătorii în Asia că băuturile cu cofeină îi ușurau decalajul orar. Familia Yoovidhya controlează restul afacerii cu acționariat restrâns și se numără printre cei mai bogați din Asia.

Pe măsură ce averea sa a crescut, Dietrich Mateschitz a achiziționat o insulă din Fiji, alături de castele și vile în țara sa natală, care nu impune taxe de moștenire. De asemenea, anul trecut a cumpărat o proprietate în districtul Knightsbridge din Londra pentru 32 de milioane de lire sterline, care este acum sediul brandului de modă al Red Bull, AlphaTauri.  

Mark Mateschitz, copil unic, a studiat afaceri la Universitatea de Științe Aplicate din Salzburg. El a fost expus de timpuriu la activitățile tatălui său, însoțindu-l la cursele de Formula 1 înainte de a fi ajuns la vârsta adolescenței.

Înainte de moartea lui Dietrich Mateschitz, Mark era deja acționar, alături de tatăl său, într-o afacere care avea investiții în proprietăți austriece, inclusiv una cu heliport și o podgorie în momentul în care a fost cumpărată în 2014, așa cum relata la momentul respectiv presa locală. În 2018, el a lansat o nouă afacere cu băuturi și care produce bere și limonadă folosind apă de la unul dintre cele mai vechi izvoare din Austria.

Nu este clar dacă Mark Mateschitz moștenește și alte bunuri de la tatăl său, care a primit peste 2 miliarde de dolari în dividende de la producătorul de băuturi în ultimul deceniu, potrivit indicelui de avere al Bloomberg. Mateschitz face parte, de asemenea, din consiliul de administrație al unei fundații de cercetare a măduvei spinării înființată de tatăl său și condusă de mama sa, Anita Gerhardter, care are acum în vârstă de 57 de ani. 

Demisia din rolul său la Red Bull a fost "o decizie care nu a fost ușoară'', a scris Mark Mateschitz în scrisoarea adresată angajaților. 

Citește și:

Cadoul de despărțire pentru toți angajații Red Bull din partea fondatorului companiei

Dietrich Mateschitz, care a devenit cel mai bogat om din Austria prin vânzarea băuturii energizante Red Bull și prin exploatarea popularității acestei băuturi  pentru a construi un imperiu de marketing sportiv care a cuprins Formula 1, fotbalul și ciclismul montan, a murit. Avea 78 de ani.

Red Bull a anunțat moartea sa angajaților într-un comunicat sâmbătă târziu, fără a oferi detalii.

Dietrich Mateschitz (care avea o avere estimată în 2021 de 26,9 miliarde de dolari americani, deținea 49% din compania Red Bull) și-a făcut miile de angajați din Austria foarte fericiți cu puțin timp înainte de a muri. Aceștia au primit odată cu salariul din octombrie și o primă în valoare de 3.000 de euro, bani scutiți de impozite. 

Cunoscut sub numele de Didi, Mateschitz a co-fondat Red Bull GmbH în 1984 împreună cu omul de afaceri thailandez Chaleo Yoovidhya, după ce a descoperit că băutura cu cofeină i-a atenuat simptomele create de decalajul orar în timpul unei călătorii în Asia. Cu sediul în Fuschl am See, un un sătuc de la periferia orașului Salzburg, compania a început să vândă băutura răcoritoare în 1987, extinzându-se în anii următori în țările vecine.

Până în 2020, Red Bull vindea în fiecare zi zeci de milioane de doze de băutură care are o aromă dulce distinctivă și este ambalată într-o cutie subțire. Pe lângă produsul principal, compania comercializează o varietate de băuturi Red Bull, de la cola la tonice și până la arome infuzate cu fructe de cactus. Compania a raportat venituri de 6,3 miliarde de euro în 2020. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel